18:36 / 20.12.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

Izvješća revizije: Centralni obračun plaća djelomično učinkovit

-

-

Foto: - / -

Najveći propusti zabilježeni su kod Bloka umirovljenici zajedno, HSP-a, HSP-a AS, Nove ljevice i Zelenog saveza, koji su dobili uvjetna mišljenja.
Državni ured za reviziju dostavio je Saboru niz izvješća za prošlu godinu, kojima su obuhvaćene i političke stranke. O financijskim izvještajima stranaka izraženo je 27 bezuvjetnih i 18 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 37 bezuvjetnih i osam uvjetnih mišljenja.

Velike stranke, poput HDZ-a, SDP-a, Mosta NL dobile su bezuvjetna mišljenja i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja, stranka Milana Bandića dobila je uvjetno mišljenje za financijske izvještaje, bezuvjetno ta usklađenost poslovanja. Na popisu stranaka koje su dobile uvjetna mišljenja u obje kategorije su: Blok umirovljenici zajedno (BUZ), HSP, HSP-ASm Nova Ljevica, Zeleni savez.

Političke stranke u 'plusu'

Prihodi 45 revizijom obuhvaćenih stranka iznosili su 112, 5 milijuna kuna, a rashodi 89 milijuna, pa je višak na koncu 2018. iznosio oko 23, 5 milijuna. Pozitivno je poslovalo 36 stranaka, a s manjkom njih devet.
Među strankama koje su godinu završile u 'plusu' bile su i HDZ (12,8 milijuna), SDP (3,9 milijuna) i IDS (1,6 milijuna). S 'minusom' su je završili Hrast (22 tisuće kuna), HSLS (47 tisuća), Most (15.700), SDSS (180 tisuća).

Šuma koeficijenata, propisa i dodataka na plaću

Revizija je obuhvatila i učinkovitost Centralnog obračuna plaća. Korištenje ovog sustava, kazala je pomoćnica glavnoga državnog revizora Biserka Čoh Mikulec, ocijenjeno je kao djelomično učinkovito. Utvrđeno je da se plaće iz državnog proračuna isplaćuju na temelju oko 300 propisa, na temelju 3 različite osnovice i na temelju ni manje ni više nego 567 različitih dodataka na plaću.Posljedica brojnih dodataka na plaću jest da ona u puno slučajeva u manjoj mjeri ovisi o koeficijentu, a u većoj mjeri o dodacima na plaću koji se mogu kumulirati, pa nije zadovoljeno načelo jednake plaće za rad jednake vrijednosti, ističu iz  Državnog ureda za reviziju. Stoga smatraju da je uspostava COP-a, u koju je država uložila 105 milijuna kuna, učinkovita, no korištenje tog sustava  ocijenjeno je djelomično učunkovitim.

Hrvatskom saboru poslano 121 izvješće

Izvješće o COP-u dio je 'paketa' od 121 izvješća koje je Državni ured za reviziju dostavio Hrvatskom saboru te DORH-u. Ta se izvješća tiču korisnika državnoga proračuna, 21 lokalne jedinice, 45 političkih stranaka, šest nezavisnih saborskih zastupnika, 12 studentskih centara, 24 lučke uprave.

Tu su i tri izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti - dva za koncesije i jedno već spomenuti COP. Svi ti subjekti dobili su bezuvjetna ili uvjetna mišljenja, samo je jedno bilo nepovoljno i to za usklađenost poslovanja s propisima, a tiče se Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

Saboru su dostavljena i četiri izvješća o provjeri provedbe danih preporuka. Novim Zakonom o Državnom uredu za reviziju, koji je na snazi od proljetos, prvi su put predviđene kazne za subjekte koji u zakonskom roku Uredu ne dostave plan provedbe danih naloga i preporuka ili ne postupe po njima.
 Kazna za zakonskog predstavnika iznosi od dvije do 20 tisuća, a za subjekt revizije od 20 tisuća do 50 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!