Izvješća županijskih stožera civilne zaštite

07:07 / 19.09.2020.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U petak je objavljeno da su zabilježena 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2100.
U petak je objavljeno da su zabilježena 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2100.

Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Šest osoba je preminulo.

Pristižu podaci županijskih stožera civilne zaštite.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedanaest je novooboljelih osoba od COVID-19. 5 oboljelih osoba je s područja grada Gospića, 4 oboljele osobe su s područja grada Otočca, te po jedna oboljela osoba iz Općine Preušić i Općine Plitvička jezera.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 141 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 44 aktivna slučaja, 95 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirane su 74 osobe.

Šibensko-kninska županija:

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri su osobe oboljele su od COVID-19 infekcije. Jedna iz Šibenika, jedna s područja općine Tisno, te jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje.

Trenutno je 35 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Šest osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 187 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 196 osoba.

Krapinsko-zagorska županija:

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (2), Općine Gornja Stubica (1), Općine Petrovsko (1), Općine Radoboj (1) i Općine Veliko Trgovišće (1).

Četiri novobooljele osobe su kontakti već poznatih pozitivnih osoba.U istom razdoblju ozdravile su 4 osobe te je pristiglo i 88 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 5 uzoraka.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područjom Krapinsko-zagorske županije iznosi 69. U samoizolaciji se nalazi 575 osoba, među kojima je njih više od 200 zaposlenih u tvrtki Krateks d.d. iz Krapine.

Virovitičko-podravska županija:

Među 86 uzoraka koji su u zadnja 24 sata poslanih na analizu za SARS-CoV-2, njih sedam je pozitivno, dva su još u obradi, a 77 je negativno na korona virus, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Među navedenih sedam novo zaraženih, petero je muškaraca, dvije su žene, troje je srednje, a četvero mlađe životne dobi. Dvoje su asimptomatski, a ostalih petero pokazuju blage simptome na COVID-19. Dvije osobe od navedenih sedmero su kontakti ranije zaraženih, a kod petero će se epidemiološki utvrditi gdje su se zarazili.

U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano sedmero COVID-19 pacijenta. Istodobno, oporavile su se dvije osobe.

Trenutno je 208 osoba u samoizolaciji. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju i pozivaju na odgovorno ponašanje, te pridržavanje postojećih epidemioloških mjera.

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 167 osoba se zarazilo COVIDOM-19.

Od toga, 68 ih je trenutno aktivno, devedeset i četvero ih se oporavilo, dok su tri žene i dva muškarca preminuli.

Brodsko-posavska županija:

U Brodsko-posavskoj županiji Stožer civilne zaštite potvrdio je dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

U toj županiji je na koronavirus trenutno pozitivna 121 osoba, a 14 je pod nadzorom liječnika u bolnici.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je na području te županije 820 osoba.

Požeško-slavonska županija:

U Požeško-slavonskoj županiji je 12 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U ovoj županiji trenutno su 127 osobe pozitivne na koronavirus. Od toga devet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 598 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija:

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 11 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su tri žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije utvrđena epidemiološka veza) te muškarac i četiri žene iz Ploča, od kojih četiri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu).

Također su pozitivni po jedan muškarac iz Metkovića i Slivnog, s utvrđenim epidemiološkim vezama), žena iz Orebića s utvrđenom epidemiološkom vezom te muškarac iz Župe dubrovačke.

Od jedanaestero izliječenih njih šest je iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, jedna iz Opuzena te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici u ovom trenutku od koronavirusa se liječi 21 osoba, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 512 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja te mjere.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 12 815 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Zagrebačka županija:

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a izliječeno je 12 osoba,  izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Na području Zagrebačke županije trenutačno su aktivna 173 slučaja.
U odnosu na jučerašnje podatke, oboljela je 21 osoba. Najviše, po troje novooboljelih je u Samoboru i Svetoj Nedelji.

Među novooboljelima, osam su kontakti prethodno oboljelih, dva slučaja povezana su sa svadbom, dva s privatnom proslavom, dok je za devet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 84 osobe.

U samoizolaciji su dijelovi razreda srednje i osnovne škole u Samoboru zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 660 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 474 osobe, a 13 ih je umrlo.

Splitsko-dalmatinska županija:

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 611 obrađenih testova u posljednja 24 sata  52 su novooboljele osobe, izvijestio je u  županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 23 su osobe iz Splita, osam je iz Kaštela, po četiri su iz Sinja i Solina, po dvije iz Trilja, Dugog Rata i Podstrane, te po jedna iz Imotskog, Vrgorca, Dicma, Klisa, Marine, Otoka i Zmijavaca.

Od 52 novooboljele osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 19 kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1390 osoba je u samoizolaciji.

U splitskom KBC-u na bolničkom je liječenju 51 osoba pozitivna na koronavirus, od kojih su tri na respiratoru.

U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a, priopćeno je iz županijskog Stožera.

Zadarska županija:

Na području Zadarske županije 10 je novooboljelih osoba, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima.

Među novooboljelima 4 su žene i 6 mušaraca, a izolaciju provode na području  Grada Zadra (7), Sv.Filipa i Jakova (2) i Nina (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 234 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 486 osoba, a istekao je za njih 7234.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 17 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru.

Koprivničko-križevačka županija:

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i đurđevačkog područja.

Deset osoba proglašeno je zdravima, na bolničkom je liječenju jedna osoba,  a u ovom trenutku  na području županije je 16 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 199  slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 80 osoba.

Primorsko-goranska županija:

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 14 novozaraženih koronavirusom, a 11 ih je  ozdravilo.

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na području Županije trenutačno je 103 aktivnih slučajeva, dok je pod mjerom samoizolacije 356 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 

U posljednja 24 sata je osam novozaraženih koronavirusom, priopćio je u  županijski Stožer civilne zaštite.

Od toga je šest novooboljelih osoba s područja općine Rovišće, te po jedna osoba iz općine Đulovac i grada Bjelovara.

Devet osoba oporavilo se i skinuto je s evidencije oboljelih pa je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutačno 64 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 521 osoba.

Osječko-baranjska županija:

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su ukupno 232 uzorka, a od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Tri novozaražene osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Čepina i s područja Općine Magadenovac.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 16 oboljelih pacijenata, no nitko nije na respiratoru.

Jučer su epidemiolozi odredili samoizolaciju za 77 kontakata novopozitivnih osoba, pa su pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutačno 393 osobe.

Policija je obavila 36 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Belog Manastira, dok su ostali zatečeni na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici Ravnateljstva civilne zaštite obavili su 45 nadzora provođenja epidemioloških mjera, i to za 18 prodavaonica i trgovina, 7 svdbi, 5 gospodarskih subjekata, 4 ugostiteljska objekta, 3 pekarnica, 2 noćna kluba i po jednu benzinsku crpku, frizerski salon, cvjećarnicu, ljekarnu, mesnicu i uslužnu djelatnost, a za uočene nepravilnosti izrekli su 15 upozorenja.

Istarska županija:

U Istarskoj županiji  danas je zabilježen 1 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Zaražena soba je iz samoizolacije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u županijskom Zavodu za javno zdravstvo ispitana su 462 uzorka brisa (308 za administrativne potrebe) na koronavirus, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, uvezeni slučaj, strani državljanin (Kosovo), koji boravi iz poslovnih razloga.

Izliječeno je 9 osoba, trenutačno su na poluotoku 32 aktivna slučaja zaraze, a u mjerama samoizolacije nalazi se 211 osoba.

Grad Zagreb:

U protekla 24 sata u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 756 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 38 slučajeva novooboljelih osoba.

Posljedično tome, za 359 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

16 je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 su kontakti zaraženih osoba, a za jednu je osobu epidemiološka obrada u tijeku. Dvije su osobe došle iz BiH i Njemačke.

Jedna je novooboljela djelatnica doma za starije i nemoćne osobe kojoj je prethodno bila određena mjera samoizolacije te je razvila simptome bolesti.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod jednog učenika osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 23 učenika i tri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 75 učenika.

Mjera samoizolacije za 47 učenika i jednu učiteljicu također je izrečena i za razrede dvoje pozitivnih učenika od prethodnog dana, nakon završene epidemiološke obrade.

Zaključno, trenutačno u Gradu Zagrebu imamo 480 aktivnih slučajeva, a 1611 osoba se nalazi u samoizolaciji, navode u priopćenju iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Sisačko-moslavačka županija:

- U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Novske te je epidemiološka obrada u tijeku.

Molimo sve žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!