21:36 / 20.06.2019.

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

Izvješće o trgovini ljudima: Hrvatska u kategoriji 2

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je ostala u kategoriji 2 u kojoj su one države koje ne ispunjavaju u potpunosti standarde američkog Akta o zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali ulažu značajne napore u rješavanje tog problema.
Američki State Department objavio je godišnje izvješće o trgovini ljudima koje je obuhvatilo stanje u 187 zemalja.

- Trgovina ljudima mrlja je čovječanstva, jedan od najstrašnijih zločina. Gotovo 25 milijuna ljudi u ovom je trenutku lišeno slobode i osnovnog ljudskog dostojanstva, rekao je predstavljajući prikupljene podatke za 2019. američki državni tajnik Mike Pompeo.  

Izdvojio je Iran, Sjevernu Koreju, Siriju i Venezuelu kao države koje ne ulažu niti minimalan napor u sprječavanje trgovine ljudima. State Department u tu je (najnižu) kategoriju ove godine svrstao i Saudijsku Arabiju.

Hrvatska je ostala u kategoriji 2 u kojoj su one države koje ne ispunjavaju u potpunosti standarde američkog Akta o zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali ulažu značajne napore u rješavanje tog problema.

Izvješće ocjenjuje da je hrvatska Vlada povećala napore u odnosu na razdoblje obuhvaćeno prethodnim izvješćem, posebno kada je riječ o istragama, sudskim procesima i presudama za trgovce ljudima.

Pomak je napravljen i kod identificiranja žrtava; povećana su i sredstva za financiranje skloništa koje vode nevladine organizacije; usvojen je nacionalni akcijski plan za razdoblje 2018. od 2021. godine.

No, vlasti nisu dosljedno identificirale (registrirale) migrante i tražitelje azila, a navodno policijsko zlostavljanje obeshrabrilo je suradnju žrtava u toj populaciji, stoji u izvješću koje navodi i da suci i dalje izriču blage kazne za trgovinu ljudima ili odbacuju svjedočenja žrtava traffickinga zbog nerazumijevanja tog problema.

Vlada je identificirala 73 žrtve traffickinga od kojih su većina bile žrtve prisilnog rada, a dio žrtve seksualne trgovine.

Kao i ranijih godina, žrtve trgovine ljudima su iz Hrvatske i iz drugih država. Žrtve seksualne trgovine u Hrvatskoj najčešće su žene i djevojke s Balkana i Srednje Europe. Žene i muškarci iz Hrvatske, BiH i Rumunjske prisiljavani su na rad u poljoprivrednom sektoru u Hrvatskoj, a migranti i izbjeglice iz Afganistana, Iraka i Sirije koji putuju kroz Hrvatsku ili su prokrijumčareni osjetljiva su skupina, posebno žene i maloljetnici bez pratnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!