Izvještaj SNV-a o govoru mržnje i nasilju prema Srbima, raste broj grafita

07.04.2022.

15:56

Autor: V.G./HRT/Hina

Godišnji bilten SNV-a

Godišnji bilten SNV-a

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je u četvrtak bilten o pojavama govora mržnje i nasilja prema Srbima u prošloj godini, a podaci pokazuju da se stanje pogoršava s posebnim naglaskom na povećanje broja uvredljivih i prijetećih grafita.


Po podacima iz biltena, koji se objavljuje od 2013. godine, najveći porast netrpeljivosti je u dijelu koji se odnosi na grafite i znakovlje.

U prethodnim godinama bilježili su od 10 do 40 novih grafita s govorom mržnje, no lani je zabilježeno njih 297, za što je dijelom zaslužan i projekt u Zagrebu koji je zabilježio gotovo sve grafite s govorom mržnje.

Govor mržnje na sportskim terenima je u padu, kao i javne akcije koje imaju obilježja netrpeljivosti prema Srbima.

Govor mržnje u medijima bilježi manje poraste i padove, no uglavnom se drži oko broja od 30 slučajeva na godišnjoj razini.

U padu su etnička netrpeljivost i povijesni revizionizam u izjavama javnih osoba, kao i vrijeđanja i prijetnje upućeni Srbima i srpskim institucijama u Hrvatskoj.

Porasli su fizički napadi, odnosno broj napadnutih osoba, po čemu je 2021. godina s najviše napadnutih osoba, njih 26.

Brojevi oštećene, uništene ili ukradene imovine, antifašističkih spomenika i dvojezičnih ploča ukazuju na blago smanjenje, no i dalje su na prosjeku od 10 do 20 slučajeva godišnje.

Lani najviše slučajeva do sada

Ukupno gledajući, prošla je godina zabilježila 506 slučajeva govora mržnje, nasilja i povijesnog revizionizma prema Srbima u Hrvatskoj, najviše do sada.

Godine 2015. bilo ih je 189, 2016. bio je 331 slučaj, porast se dogodio 2019. godine na 400 slučajeva, a u pandemijskoj 2020. zabilježen je najveći pad na 214 slučajeva.

Autori biltena koji su pomno pratili i bilježili sve oblike mržnje i nasilja bili su istraživači iz "Arhiva Srba u Hrvatskoj", Tihomir Ponoš i Nikola Vukobratović.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je kako je govor mržnje "poprilično prisutan u ključnim političkim institucijama Hrvatske".

Posebno je istaknuo "šokantne zidove mržnje", odnosno grafite koji promoviraju nacističke, fašističke i ustaške simbole te poruke mržnje i nasilja prema sugrađanima druge vjere, nacije, protiv Srba, Židova ili trećih.

- Posebno me šokiralo mjesto gdje se često nalaze takvi grafiti - škole, vrtići i dječja igrališta, upozorio je Pupovac.

Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica i autorica predgovora biltenu, istaknula je njegovu važnost jer snažno oslikava odnos društva prema srpskoj nacionalnoj manjini.

Bilten će poslužiti kao podsjetnik na to kako stvari stoje i kao slika, odnosno ogledalo društva, a može podići svijest javnosti o problemima ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!