13:14 / 01.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Izvučeno tijelo muškarca iz kraške jame kod Vrhovina - najvjerojatnije Alžirac

Fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mlađi muškarac kojeg su jučer mrtvog izvukli HGSS-ovci iz 70 metara duboke kraške jame kod Rudpolja, u općini Vrhovine, najvjerojatnije je Alžirac iz skupine ilegalnih migranata.
Mlađi muškarac kojeg su jučer mrtvog izvukli HGSS-ovci iz 70 metara duboke kraške jame kod Rudpolja, u općini Vrhovine, najvjerojatnije je Alžirac iz skupine ilegalnih migranata, doznaje Hina od Policijske uprave u Gospiću.

Očevidom je utvrđeno da je na mjestu umro te je mjerodavnome državnom odvjetništvu dostavljen zahtjev za obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti i uzeli uzorci radi utvrđivanja identiteta, priopćila je Policijska uprava ličko-senjska.

Identitet se još utvrđuje, a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je skupina od devet Alžiraca, zatečena na području Javornika, jučer u 10.20 obavijestila policiju o tome da je jedna osoba upala u jamu.

Alžirci su u Policijskoj postaji u Korenici, čeka se dolazak prevoditelja te će početi postupak njihova vraćanja u BiH, odakle su u Hrvatsku nezakonito ušli, rekla je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević.

- Još traje utvrđivanje njihova identiteta i daljnje postupanje u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, što znači readmisiju, osim ako netko od njih ne podnese zahtjev za azil u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, dodala je.

Prema jučerašnjoj izjavi počelnika gospićkoga HGSS-a Josipa Brozičevića, izvlačenje mrtvog muškarca bilo je zahtjevno, u njemu su sudjelovala osmorica spasilaca, a opasnosti nisu bile poznate jer riječ je o još neistraženom speleološkom objektu u šumovitom predjelu Javorniku dubokom 70 metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!