17:47 / 02.11.2018.

Autor: HRT

Jablanov za HRT: Kako sam se borio za život

-

-

Foto: - / -

Goran Jablanov pozvao nas je u svoju rodnu Ljubljanu i prvi put pred našim kamerama progovorio o dramatičnih 26 sati preživljavanja na moru.
Goran Jablanov, surfer koji se 26 sati borio za život i preplivao čak 40 kilometara od umaškog do tršćanskog akvatorija, želio se javno zahvaliti istarskim vatrogascima, policajcima i svima koji su za ovotjednog nevremena za njim nesebično tragali.

Pozvao nas je u svoju rodnu Ljubljanu i prvi put pred našim kamerama progovorio o dramatičnih 26 sati preživljavanja na moru.

Voda nabujale Save u Goranovim očima zrcali hirovite savudrijske valove u kojima je proživio najteže dan svoga života. Prošlog se ponedjeljka upustio u za iskusnog surfera, kaže uobičajenu adrenalinsku avanturu. No, ovoga puta nije imao sreće. Puklo mu je jedro, a vjetar je hirovito jačao. Nije dozvolio kolegama da zbog njega ugroze svoj život.

No, zbog gustog aerosola nad morem nije se usudio pustiti dasku i zaplivati prema 300-tinjak metara udaljenoj obali. Vjetar je jačao, valovi dosezali i do 6 metara. Pala je noć. Tada je prvi put vidio policijska ili vatrogasna plava svjetla i to mu je, kaže, dalo nadu.

Nada ga je ubrzo napustila. Nije uspio doplivati do Savudrijske luke, a more ga je bacalo prema pučini. Zoru je dočekao usred tršćanskog zaljeva, a nakon 26 sati neumornog plivanja u borbi s valovima i vjetrom spas našao na plaži u mjestu Sistiana.

Svoju staloženost objašnjava onom starom - u zdravom tijelu zdrav duh.  Goran je profesor DIF-a, i s 47 godina vrstan surfer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!