Broj nasada i proizvođača jagoda opada

12.06.2023.

14:49

Autor: HRT

Vrgoračke jagode

Vrgoračke jagode

Foto: Saša Tadinac / PIXSELL

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji jagoda i zbog zamjetnog poskupljenja najma štandova, nedovoljnih poticaja za proizvodnju i nelojalne strane konkurencije - broj nasada i proizvođača opada. Upozorili su na to ogorčeni proizvođači domaćih kvalitetnih jagoda na Okruglom stolu u Hrvatskom saboru u organizaciji Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

 Svi se slažu da bi u turističkoj Hrvatskoj uzgoj jagoda trebao biti profitabilna i rastuća proizvodnja okrenuta izvozu.


- Površine pod jagodama se smanjuju, broj proizvođača pada, a trebalo bi biti suprotno, proizvodnja bi trebala rasti jer nismo samodostatni i mi jagode uvozimo, a mogli bi biti veliki izvoznici na tržište EU, navodi Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.


- Više ima odustajanja nego novih proizvođača. Sustav poticaja je kompleksan, vi uložite a onda vas se penalizira. Ja to nisam ni znao, moj sustav uzgoja jagode u hidroponskom uzgoju izbačen je iz poticaja zato što je na nepoljoprivrednom zemljištu, a to nije točno, tamo sam ja imao proizvodnju jabuka.'', govori Josip Kiš, proizvođač jagoda iz Križa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!