10:51 / 08.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Jaić: Nedopustiv pritisak na gradonačelnike i načelnike općina

Tihomir Jaić

Tihomir Jaić

Foto: - / -

Pitanje Majdaku je piše li u zakonu da se zemljište mora prebaciti u zakup ili da se može prebaciti ako tako odluče jedinice lokalne samouprave, izjavio je Jaić.
Pritisak državnog tajnika Tugomira Majdaka i DORH-a na gradonačelnike i načelnike općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište apsolutno je nedopustiv, izjavio je na konferenciji za novinare Tihomir Jaić, predsjednik HUP-a i član koordinacije dobavljača Agrokora.

Prema pisanju medija, 21. prosinca prošle godine u Ministarstvu poljoprivrede, koje je predstavljao državni tajnik Majdak, održan je sastanak na kojem je većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje odbila potpisati anekse ugovora kojim bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora.

Pitanje Majdaku je piše li u zakonu da se zemljište mora prebaciti u zakup ili da se može prebaciti ako tako odluče jedinice lokalne samouprave.

- Ako zakon kaže da se mora, zašto je uopće sazvan takav sastanak? Ako pak ne može, kako i je napisano, radi se o nedopustivom pritisku na lokalnu samoupravu - poručio je Jaić.

Jaić je citirao točku A članka 43, stavak 4 Zakona za državno poljoprivredno zemljište gdje stoji da se ugovor raskida s pravnim subjektima ako ne plaćaju do 12. mjeseca tijekom godine najamninu za državno poljoprivredno zemljište. Taj se članak primjenjuje na mnoge OPG-ove pa ih zanima je li Agrokor plaćao sve najamnine na vrijeme i ako nije, zašto nije došlo do raskid ugovora kao što se radilo s ostalim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima do sada.

Predsjednik HUP-a osvrnuo se i na točku C članka 43 stavka 4 u kojem se kaže da će se ugovor raskinuti sa svim subjektima koji ne poštuju ciljeve programa koji su sami sebi postavili i koji su se bodovali pri dobivanju poljoprivrednog zemljišta. Zanima ih poštuju li sve tvrtke iz sustava Agrokor svoje ciljeve iz  programa prema kojem su dobili državno poljoprivredno zemljište.

- Naš prijedlog Ministarstvu je da se raspišu novi javni natječaji za zemljišta gdje se krše zakoni. Na natječaje bi se trebali moći javiti tvrtke iz sustava Agrokor i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tvrtke i obrti koji su do sada bili u podređenom položaju prema Agrokoru i nisu mogli dobiti državna poljoprivredna zemljišta koja su 5-6 puta jeftinija od privatnih - poručio je Jajić.

Najavio je da će Udruga idućih dana angažirati odvjetnički ured koji će sve proučiti i utvrditi je li bilo kršenja zakona i, ako je, podnijeti kaznene prijave.
Ministarstvo odbacuje optužbe da pogoduje "Plus Agrokoru"
Sebastijan Svat, zamjenik predsjednika HUP-a, postavio je još jedno, kako je rekao, krucijalno pitanje: Koja je bila uloga DORH-a na spomenutom sastanku?

- Je li to bilo štićenje imovinskih interesa RH ili dodatni pritisak na načelnike da potpišu sporne anekse ugovora? Prema zakonu DORH je dužan štititi imovinu RH i osigurati jednako i pravedno postupanje prema svima. Stoga HUP traži objavljivanje kompletnog fonograma sa sastanka - poručio je Svat i naglasio da je također vrlo zanimljivo zašto o svemu šuti Poljoprivredna komora koja bi trebala štititi hrvatskog poljoprivrednika, hrvatsko selo i hrvatskog seljaka.

DORH: Sastanak nije bio tajan i nije se nagovaralo lokalne čelnike

Na novinske napise o sastanku u Ministarstvu poljoprivrede reagirali su i iz Državnog odvjetništva (DORH) iz kojeg su poručili da sastanak nije bio tajan te da državno odvjetništvo nije ni na koji način nagovaralo lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište.

U reakciji koju je DORH jučer objavio na svojim internet stranicama se podsjeća da DORH uz ostalo zastupa Republiku Hrvatsku pred sudovima i upravnim tijelima, štiti njene imovinske interese i poduzima radnje radi zaštite Ustava i zakona, a nadležnosti i ovlasti su mu propisane i drugim propisima pa tako i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

U obavljanju tih poslova državno odvjetništvo, kako se navodi, "često sudjeluje na sastancima na kojima se razmatraju pravna pitanja i dogovara način postupanja s ciljem zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske te zakonitosti i osiguranja jedinstvene primjene zakona na cjelokupnom prostoru RH".

"DORH je na ovom sastanku sudjelovao jer se prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugovori o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem dostavljaju na prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti županijskim državnim odvjetništvima. Također, smatra da je zakonito i pravilno provođenje postupka prijenosa prava i obveza iz ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem posebno važno i zbog nastavka poljoprivredne proizvodnje i očuvanja postojećih radnih mjesta", zaključuje se u reakciji DORH-a na pisanje medija.
Sebastijan Svat

Sebastijan Svat

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!