Jakelić: srednje teška do teža klinička slika bolesnika

06.12.2020.

18:52

Autor: Anamarija Škorić/Hrvoje Gunjača/IMS/Dnevnik/P.F./HRT

default error photo
Ne smanjuje se broj oboljelih od koronavirusne bolesti, koji se liječe u šibenskoj bolnici. Trenutačno ih je 38, od kojih je troje na respiratoru.
Borba protiv koronavirusa prioritet je cijelog zdravstvenog sustava. Županijske bolnice stoga su potpuno reorganizirale rad, preraspodijelile posao, ali i otkazale elektivne zahvate. Ekipa HRT-a provjerila je kakvo je stanje u općoj bolnici u Šibeniku. Ne smanjuje se broj oboljelih od koronavirusne bolesti, koji se liječe u šibenskoj bolnici. Trenutačno ih je 38, od kojih je troje na respiratoru.

Dr. Sanja Jakelić, ravnateljicu Opće bolnice Šibensko-kninske županije, rekla je kako je klinička slika pacijenata srednje teška do teška. 

- Tri su bolesnika na respiratoru i još tri su na intenzivnoj jedinici Covid odjela. Situacija je poprilično ozbiljna što se tiče tih bolesnika. Imamo još desetak mjesta na tri paviljona koje koristimo, rekla je Jakelić.

Dodala je kako imaju dovoljno respiratora. 

- Raspolažemo s 18 respiratora. Naravno, nisu svi u covid odjelu jer neke koristimo i na necovid intenzivnoj jedinici. Ovaj tjedan zatražili smo pomoć od Nacionalnog stožera i dobili smo dva respiratora jer smo u jednom trenutku smatrali kako smo na brojčano u opasnosti. No dobili smo dva respiratora u roku od jednog dana, rekla je Jakelić.

Na pitanje što ako se dogodi da u bolnici više ne bude mjesta za Covid pacijente i kakav je plan u tom slučaju rekla je kako se nada da do toga neće doći.

- Obje bolnice imaju rezervnih kapaciteta. Županijski krizni stožer donio je i odluku o formiranju tercijarnog centra za zbrinjavanje i u tom slučaju bi to bila sportska dvorana Baldekin, rekla je Jakelić.


Šibenska hitna je punkt za prijam svih pozitivnih i onih sa sumnjom na koronavirusnu bolest. Dijagnostiku rade isključivo u izolacijskom bloku - kontejneru. Brzi antigenski testovi pomažu. No pritisak u jesenskom valu zaraze - ne jenjava.

Građani itekako osjećaju da se zdravstveni sustav teško nosi s ovom situacijom. Po posebnom režimu rade i na kirurgiji, dezinfekcija aerosolom, sobe za izolaciju, previjanje u zaštitnoj opremi. No broj operacija je smanjen.

Kroz vrata može samo dio pacijenata. Razlog je što sestre i tehničari kirurgije, kao i cijele bolnice moraju pokrivati smjene na odjelima za COVID. 

I isto tako zato što se, kako se povećava broj pacijenata na respiratoru, tako su značajno angažiraniji i zauzetiji anesteziolozi.  A oni uz infektologe donose - najteže odluke, o stavljanju pacijenata na respirator.

Takvi trenuci bit će njihova svakodnevica - sve dok se broj oboljelih ne počne smanjivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!