09:28 / 16.09.2019.

Autor: HRT

Jakovina o incidentu u Rijeci: Nije pretjerano puhati na takve stvari

-

-

Foto: - / -

Jakovina smatra da D'Annunzi kao pjesnik nije bio slavljen ni u Trstu te da nije interesantan ni onim Talijanima koji su došli na tu obljetnicu na Krk.
Talijanski fašisti ove godine dali su si maha kada je riječ o obilježavanju  okupacije Rijeke. Naime, u Trstu je podignut spomenik  talijanskom začetniku fašizma D'Annunziju i polijepljeni plakati  s njegovim citatima. U Studiju 4 o tome je govorio povjesničar Tvrtko Jakovina.

U uvodnom dijelu osvrnuo se na D'Annunzijevu povijesnu ulogu u začecima talijanskog fažizma. Kazao je da je on prije svega bio važan pjesnik i dramatičar. Međutim govorio je i o latinskom karakteru Jadrana, latinskoj kulturi s druge strane Jadrana i potiskivanju onih drugih koji nisu Latini i kojima eventualno treba dati jednu luku kojom se mogu služiti, a sve drugo treba biti talijansko.

- U tom ključu moramo promatrati D'Annunzija, dodao je Jakovina.

Kazao je da Rijeka nije bila talijanski grad te da je takvo stajalište ostavilo negativne posljedice na Rijeku i odnose s Italijom.

- Prošlo je 100 godina od te epizode koju je najlakše umotati u njegove stihove i reći kako je on samo jedan umjetnik koji je nešto učinio što je izgledalo nevjerojatno u tim kriznim, kaotičnim vremenima između dva sustava, pojasnio je.

Jakovina smatra da D'Annunzi kao pjesnik nije bio slavljen ni u Trstu te da kao pjesnik nije interesantan ni onim Talijanima koji su došli na tu obljetnicu na Krk.

- U kontekstu povijesnih i europskih zbivanja u vremenu  II. svjetskog rata, to predstavlja veliki problem i to je podsjećanje na najteži trenutak - fašističku okupaciju i kroz taj ključ ga trebamo gledati. Reakcija koja će puhati na takve stvari nije pretjerana, smatra.

Pojašnjava da su D'Annunzijeve ideje preuzete iz fašizma i otišle su prema nacizmu i to je ključ D'Annunzijevog ulaska u Rijeku.

Jakovina kaže da se s Italijom ne bi trebali svađati, ali to ne znači da ne trebamo promatrati ono što bi se moglo razviti u nešto loše, ali Hrvatska bi prvo trebala znati u kojem smjeru ide.

Na pitanje je li stav Hrvatske mlak, Jakovina kaže da Hrvatska sa blagim stavom možda konačno želi jedan put u Zagrebu vidjeti talijanskog premijera koji nikada nije došao u Hrvatsku.

- Italija je naš najvažniji susjed i ekonomski partner, imamo silne poveznice i moramo imati dobre odnose. To ne znači da ne trebamo reagirati vrlo alertno na ono što može biti potencijalno silno opasno u Europi koja se mijenja, dodaje.

Jakovina kaže da se Hrvatska ponaša nedovoljno suvereno, trebala bi jasno reagirati na to.

- Da biste tu bili vjerodostojni, morate voditi jednu konzistentnu politiku, a mi ju nikada nismo imali, kazao je.

Dodao je da moramo poznavati prošlost kako bismo mogli pretpostaviti gdje bi se putanja mogla kretati - taj stav ne mroa biti dominantan u Italiji, ali moramo zaustaviti taj tijek tako da smo alertni i štitimo svoje granice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!