Jakšić i Bošnjaković o izboru predsjednika Vrhovnog suda

10:39 / 09.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Mišel Jakšić i Dražen Bošnjaković

Mišel Jakšić i Dražen Bošnjaković

Foto: HRT / HTV

U 13 sati počinje sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, koju ćete moći pratiti na našem programu na kojoj će članovi saslušati petero kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. 

Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe, SDP, u emisiji Studio 4 je rekao kako će sjednica tehnički izgledati isto kao i prošli put. Svaki kandidat će imati priliku predstaviti svoj program, a kolege iz odbora i saborski zastupnici će moći postaviti svoja pitanja, reći komentare i prijedloge, a nakon sjednice pristupit će glasanju o kandidatima.

- Mi ćemo danas biti potpuno otvoreni i svatko može doći slušati i svatko će moći pratiti sjednicu uživo preko kanala te će sve biti javno i transparentno, zato što je to jedini put da vratimo građanima povjerenje u pravosuđe i politiku, naglašava.

Hoće li danas biti „treća sreća”, teško je reći, rekao je.

- SDP će danas podržati Radovana Dobronića. No pričekajmo da vidimo što će danas kandidati i kandidatkinje reći, istaknuo je i dodao kako se već sada vidi koliko diskrepancija imamo u Zakonima o sudovima jer je jasno tko je predlagatelj predsjednika Vrhovnog suda.

Smatra da je mnogo vremena potrošeno i da je stvoren loš dojam kod građana, a puno toga se moglo riješiti konsenzusom.

- Želim vjerovati da nam je svima stalo da promijenimo trendove koje imamo u hrvatskom pravosuđu i da promijenimo percepciju, ali i da iskoristimo situaciju da se vrati povjerenje u politiku, istaknuo je Jakšić.

Postavio je pitanje da li smo nakon trideset godina spremni za reformu pravosuđa, želimo li pravosuđe kojem će građani vjerovati, a investitori neće zbog njega zaobilaziti Hrvatsku i da želimo pravosuđe u kojem se neće događati korupcijske afere.

- Naravno da gospodin Radovan Dobronić to ne može sam, već je potrebna podrška suradnika, politike koja je spremna mijenjati zakone, govori.

Suci Vrhovnog suda su rekli da im je prihvatljiviji kandidat za predsjednika prihvatljiviji Marin Mrčela, a Radovanu Dobroniću su zamjerili nedostatak norme te da se bavi uskim segmentom trgovačkog prava.

- Suci kao i odvjetnici imaju svoju specijalizaciju i ne vidim u čemu je problem. Mi danas imamo šeficu Državnog odvjetništva kojoj nije glavna specijalizacija kazneno pravo, naglašava.

Na pitanje što ako se i ovaj puta ne izabere predsjednik Vrhovnog suda, Jakšić je rekao da je on optimist i vjeruje da se to neće dogoditi stoga što bi to bila loša politička poruka primarno premijera Andreja Plenkovića koji bi time pokazao da doista nema namjeru mijenjati Hrvatsku na bolje.
Dražen Bošnjaković, član saborskog Odbora za pravosuđe, HDZ

Dražen Bošnjaković, član saborskog Odbora za pravosuđe, HDZ

Foto: Studio 4 / HRT

Bošnjaković: Mrčela je sudac s impresivnom biografijom, a Dobronić ima presudu koja ga obilježava

Dražen Bošnjaković,
član saborskog Odbora za pravosuđe, HDZ,u emisiji je rekao kako će na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe kandidati iznositi svoja stajališta o pravosuđu, govoriti kakvi su njihovi pogledi i želje da situacija u pravosuđu bude bolja, koji je razlog loše percepcije i što je potrebno da se to poboljša, ali i koji su njihovi motivi za kandidaturu te kako misle obnašati funkciju predsjednika Vrhovnog suda.


Na pitanje koga će podržati, Bošnjaković je rekao kako to u ovom trenutku ne može reći, zato što će se tek nakon razgovora napraviti analiza svih predstavljanja na sjednici.

- Odbor za pravosuđe će zauzeti stav na temelju svega viđenog i donijeti stav koji će biti dostavljen Uredu predsjednika. Predsjednika to ne obvezuje, kao ni mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda, naglašava Bošnjaković.

Stav sjednice Vrhovnog suda je da im je prihvatljiviji Marin Mrčela i oni su to obrazložili s tezom da je isti duže u sustavu i on je trenutni zamjenik predsjednika te mi je materija upravljanja Vrhovnim sudom bliža, istaknuo je.

- Mrčela je sudac impresivnom biografijom, a Dobronić ima jednu presudu koja ga obilježava i ta se presuda pokazuje kako je mnogim ljudima u Hrvatskoj pomogla. Ta je presuda bila osporena da bi Ustavni sud jasno dao za pravo. To su pozitivne stvari za obojicu i sada ćemo vidjeti što će se dešavati, rekao je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!