08:00 / 16.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Jamstvo Vlade za "Đuru Đakovića"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje od 300 milijuna kuna.
Vlada je donijela odluku o davanju državnog jamstva u korist HBOR-a i drugih poslovnih banaka za kreditno zaduženje za likvidnost tvrtkama Đure Đakovića u svrhu sanacije i financijske konsolidacije od 300 milijuna kuna.

Prva tranša od 150 milijuna kuna namijenjena je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama i obveza prema državi. Drugi dio namijenjen je za obrtna sredstva u pogonima Specijalna vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla i to nakon suglasnosti iz EU-a. 

- Ugovorene poslove Đuro Đaković već posjeduje i nije ni približno u fazi u kojoj je bio Uljanik. Iznosi su manje važni, važniji su principi, izjavio je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako kao ministar vezano za Uljanik žali za svakim jamstvom. Državno jamstvo je snažan instrument. Sve bi bilo dobro da su se isporuke brodova događale, kazao je.

Zaključak o redovitoj reviziji programa odlaganja RAO i ING NE Krško

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak kojim prima na znanje sažetak treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) Nuklearne elektrane Krško (NEK), što je redovita revizija tih programa koja se obavlja svakih pet godina. Napominjući kako će se i od Hrvatskog sabora tražiti prethodna suglasnost o zauzimanju stajališta hrvatskog izaslanstva u međudržavnom povjerenstvu o potvrđivanju tih programa, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici je kazao da je to sukladno ugovoru hrvatske i slovenske Vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NEK-a.

Tko će zbrinuti hrvatski nuklearni otpad

Vlada je izmijenila i Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom. Od iduće godine povratna naknada od 0,50 kuna za jedinicu otpadne ambalaže isplaćivat će se i za prikupljenu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode i ambalažu od pića koja je volumena jednakog 0,2 litre.

Obavljanje studentskih poslova omogućeno i studentima strancima

Vlada je sa sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se mijenja definicija "student", odnosno omogućava da studentske poslove u Hrvatskoj mogu obavljati i studenti strani državljani, koji nisu državljani država članica Europske unije te studenti pod međunarodnom zaštitom, kao i studenti na razmjeni koji pohađaju neke od studija na visokim učilištima u Hrvatskoj.

Prelazak granice Hrvatske oružanim snagama država saveznica

Vlada je donijela i odluku o prelasku granice Hrvatske oružanim snagama država saveznica, kao i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u ovoj godini, i to njih 15 u Hrvatskoj te 30 u inozemstvu.

Sredstva potrebna za provedbu te odluke osigurana su u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u iznosu od 23,3 milijuna kuna.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!