11:12 / 08.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Jandroković: Ako ne razgovaramo civilizirano, onda je dogovor nemoguć oko bilo čega

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora komentirao je jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj je za premijera Andreja Plenkovića rekao da ima lažnu dijagnozu anemije i da je to iskoristio kako bi izbjegao služenje vojske. Taj je govor ocijenio neprihvatljivim te istaknuo da ne bi smio biti u javnom prostoru. Čitamo ga u komentarima na portalima i društvenim mrežama, rekao je Jandroković.

Najvažnije je, kaže, da prestane ta vrsta komunikacije koja je uvredljiva, ako ne razgovaramo civilizirano, onda je dogovor nemoguć oko bilo čega.

- To je govor koji je meni neprihvatljiv, ne bi trebao biti dio govora u javnom prostoru. Taj govor čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama i nije primjereno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju, pritom se rugajući, naveo je Jandroković.

Ako se ne slažemo u tome gdje će se Oluja održati, nije potrebno i potpuno je pogrešno vrijeđati.

- Koliko god sam mogao, izbjegavao sam vrijeđati druge, ali ponovno pozivam idemo stati. Zašto bi se oko obilježavanje Oluje javno svađali. To sve možemo napraviti u normlanoj atmosferi bez vrijeđanja.

Na pitanje što očekuje od presude Ratku Mladiću, Jandroković navodi da očekuje najstrožu i najoštriju moguću kaznu, nema dovoljne kazne za zločin koji je Mladić počinio.

- On to zaslužuje, ističe.

Za Zlatu Đurđević je ponovio da ju HDZ neće podržati. 

Jandroković: Broj zastupnika u sabornici povećava se na 71

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je da će se broj zastupnika koji mogu biti u sabornici, zbog povoljnije epidemiološke situacije, sa 41 povećati na 71.


Ukupno 77 osoba može biti u sabornici, budući da uvijek imamo predstavnike Vlade, stručne službe, tajnika, dogovorili smo se da 71 zastupnik sjedi u sabornici, ostali u ostalim dvoranama, rekao je.

Predsjedništvo je, izvijestio je, u konstruktivnom ozračju dogovorilo kako će se brojevi rasporediti po klubovima. Nađen je ključ po kojemu su se veće stranke odrekle nekoliko zastupnika, odnosno mjesta, u korist manjih. Dogovoreno je i nošenje maski, one su i dalje obveza, s tim da će se kod repliciranja, traženja stanke, povrede Poslovnika, dakle kad se govori s mjesta, moći skinuti.

I u ime kluba i pojedinačno, zastupnici će ubuduće govoriti za govornicom, iza pleksiglasa, a zahvaljujući njemu, ni predsjedavajući ubuduće neće morati nositi maske.

Jandroković je izvijestio da je Uže predsjedništvo dogovorilo dva pokroviteljstva, Odboru za poljoprivredu za događaj u studenom u Šibeniku, te za humanitarnu akciju u srpnju u Petrinji.

Hrvatski sabor će se uključiti kao pokrovitelj humanitarnog teniskog meča i ostalih događaja povezanih s tim, najavio je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!