15:39 / 18.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Jandroković: Bilo bi bolje da nije bilo javne konfrontacije predsjednice i premijera

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" govorio među ostalim o odluci EK da se ne izjašnjava o slovenskoj tužbi, o godišnjici HDZ-a, odnosu predsjednice Republike i premijera.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" govorio među ostalim o odluci EK da se ne izjašnjava o slovenskoj tužbi, o godišnjici HDZ-a, odnosu predsjednice Republike i premijera. 

"Odluka EK-a je očekivana"

Govoreći o odluci EK-a da se ne izjašnjava o slovenskoj tužbi kazao je kako se ovdje radi o bilateralnom pitanju. Naš prijedlog bio je, nakon što je Slovenija kompromitirala arbitražni postupak, da ponovno pristupimo bilateralnim razgovorima. I ovo je jasna poruka slovenskoj strani da se treba tražiti rješenje za granična pitanja između Slovenije i Hrvatske kroz bilateralne razgovore, kazao je Jandroković. 

"Kao i sve političke stranke, imamo prijepore, ali ih rješavamo" 

Komentirajući izjavu urednice i voditeljice emisije Sanje Rabuzin Pavić da je iza HDZ-a ovo bila jedna od burnijih godina, Jandroković je kazao kako se s tim ne bi složio. HDZ je imao burnih razdoblja kao najveća i najjača politička stranka u povijesti Hrvatske. Jučer smo proslavili 29. rođendan. Kao tako velika stranka koja je nekad imala i 40% potpore biračkog tijela, bilo je i uspona i padova. No ukupni "score" je pozitivan. Bili smo stranka koja je vodila državu u ključnim momentima, kada je izborena neovisnost u Domovinskom ratu, pa u drugom desetljeću kada smo se izborili za pripadnost EU-u i NATO-u. I sada imamo ogromnu odgovornost s obzirom na složeno globalno okruženje da i dalje vodimo zemlju, da država bude stabilna, da se gospodarski razvija, da budemo solidarni prema svim našim građanima, tako da možemo biti zadovoljni što se tiče HDZ-a s ovih 29 godina. Imamo, kao i sve političke stranke, određene prijepore unutar vlastitih redova, ali to rješavamo. Demokratska smo stranka, ima različitih mišljenja, ali ključna je zadaća voditi računa o interesima države i građana, dodaje. 

Plenković je jučer rekao da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati i fragmentirati stranku. Na koga je mislio? Na sve one koji pokušavaju umanjiti važnost i zasluge koje ima HDZ za razvoj Hrvatske, a s druge strane i na sve one koji pokušavaju ući u onaj dio političkog spektra koji tradicionalno pripada HDZ-u. Jučerašnji izbori u Splitu pokazujmu da ono što je govorio predsjednik stranke je točno, uvjerljiva je pobjeda HDZ-a na kotarskim izborima. Jači smo od svih ostalih stranaka zajedno, izjavio je Jandroković

"Bolje bi bilo da nije bilo javne konfrontacije predsjednice i premijera"

Na pitanje je li Plenkoviću sada najjača oporba predsjednica Republike, Jandroković je kazao da se s tim ne bi složio. Postojale su određene napetosti. Bilo je različitih pogleda na neka pitanja. Bolje bi bilo da ključni protagonisti političkog života, posebno oni koji su iz iste političke opcije, ne idu u tu vrstu javne konfrontacije. No dogodi se. Bitno je da se  svi držimo svojih ustavnih ovlasti i tako pridonosimo sbveukupnom razvoju hrvatske, dodaje. 

Na pitanje do koje točke predsjednica Republike može računati na potporu HDZ-a za drugi mandat, predsjednik Hrvatskog sabora poručio je da predsjednica prije svega treba jasno reći da ide u drugi mandat i nakon toga će imati potporu HDZ-a.

Odgovarajući na mišljenje nekih analitičara da je Hrvatska iz polupredsjedničkog umjesto u parlamentarni, prešla u neki četvrtpredsjednički sustav, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako ima nešto u tome. Nisam siguran da bi postojeći politički model trebalo mijenjati, ali ga treba unaprjeđivati, poručio je.

"Predsjedanje EU-om -  za svakoga će biti mjesta"

Ocijenio je i da je hrvatsko predsjedanje EU ogroman izazov za Vladu, Sabor i cijelu administraciju, tako da će za svakoga sigurno biti mjesta. Vjerujem da ćemo u tolerantnoj, korektnoj atmosferi definirati obveze koje će svatko od nas imati, izjavio je predsjednik Sabora, komentirajući predsjedničinu izjavu da želi dati doprinos tom predsjedanju, a ne cijeli posao prepustiti Vladi. Do sada je taj posao radila Vlada, na sjednice Europskog vijeća išao je premijer, vjerojatno će tako i ostati, a vidjet ćemo koji oblik sudjelovanja, pomoći u tome može imati predsjednica, dodao je Jandroković.

Jandroković o referendumskim inciijativama i SDP-ovom prijedlogu o uređenju referenduma

Predsjednik Sabora detaljno je opisao proceduru koja predstoji referendumskoj inicijativi Narod odlučuje, navodeći da je sveukupno ozračje u društvu takvo da će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja.

Ako se potvrdi da je 10% ukupnog broja birača potpisalo inicijativu, to će ići prema Ustavnom sudu, rekao je predsjednik Sabora, koji nije mogao reći kada će druga inicijativa, Istina o Istanbulskoj predati potpise. Najavili su da će zatražiti predaju potpisa u Sabor, no to se formalno još nije dogodilo, rekao je.

Za SDP-ov prijedlog ustavnih promjena o uređenju referenduma, kaže da je više riječ o političkoj akciji, nego ozbiljnom pristupu. Nije bilo nikakvih konzultacija, SDP je sam išao u inicijativu, nisam siguran da su tome ozbiljno pristupili, da jesu otvorili bi konzultacije, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!