11:53 / 10.09.2019.

Autor: D.M./J.L./M.Š./HRT

Jandroković: Bilo bi korisno da Pupovac izjavu povuče ili objasni

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Saboru je održana sjednica Predsjedništva. Zastupnici će, među ostalim, do 18. listopada morati raspraviti oporbeni zahtjev za smjenom ministra Kujundžića.
Osam dana prije početka jesenskog zasjedanja koje će trajati sedam tjedana, sastalo se Predsjedništvo Hrvatskoga sabora i utvrdilo dnevni red sa 102 točke. Nakon uobičajenog aktualnog prijepodneva, zastupnici će, među ostalim, do 18. listopada morati raspraviti oporbeni zahtjev za smjenom ministra Kujundžića.

- Imali smo redovitu sjednicu Predsjedništva, zasjedanje započinje 18. rujna i trajat će sedam tjedana do 31. listopada. Imamo 102 točke dnevnog reda, čeka nas dosta intenzivan rad. Što se tiče točke o Milanu Kujundžiću, slijedeći mišljenje Ustavnog suda i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ja kao predsjednik Sabora moram ga uvrstiti u roku od 30 dana. Vidjet ćemo hoće li to biti na kraju toga roka ili prije, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Vjerujem da će Pupovac naći model

- Izjava Milorada Pupovca bila je neprihvatljiva, to je, čini mi se, konsenzualno ocijenjeno od cijele političke strukture. Bio sam iznenađen težinom riječi koje je on izgovorio. Bilo bi jako korisno da tu izjavu povuče ili da objasni zašto ju je izgovorio. Teško mi je prihvatiti da jedan kolega u Hrvatskom saboru povlači paralelu između moderne Hrvatske i NDH. Vjerujem da će kolega Pupovac pronaći načina da otkloni bilo kakve sumnje da je Hrvatska povezana s NDH, izjavio je Gordan Jandroković odgovarajući na pitanje novinara.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Na pitanje hoće li Pupovac ostati u koaliciji i dati objašnjenje svojih izjava Jandroković je rekao kako će se to vidjeti idućih dana. "Prije svega, mi ovaj mandat želimo uspješno privesti kraju. Međunarodne okolnosti u kojima radi ova Vlada od nas traže odgovornost i stabilan politički sustav. Zadaća svake odgovorne Vlade je voditi razboritu politiku. Mnogo je teže govoriti pomirljivo. Bilo bi nam lakše teškim riječima skupljati političke bodove. HDZ se prostire od političkog centra pa u desno i velika većina članova i birača HDZ-a slijedi politiku predsjednika stranke, rekao je Jandroković.

Jandroković o putu u Helsinki: Vlada je imala minimalni trošak

- Kancelarka Merkel je došla u Zagreb u službeni posjet, a isti je dan bila na skupu HDZ-a. Došla je službenim Vladinim avionom. Nitko u Njemačkoj nije vodio rasprave je li to u redu ili ne. Mi smo se vodili načelom štedljivosti, racionalnosti. Sve troškove spavanja i dnevnica snosio je HDZ. Jedini trošak države bio je službeni avion što je minimalan trošak, komentirao je Jandroković put u Helsinki koji je postao predmet istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Upitan ne bi li bilo najbolje da se pokažu računi, Jandroković kaže da smatra "da bi to bio razborit put i da će se o tome razgovarati". Dodao je kako o mogućoj Bandićevoj kandidaturi nema informacija. Radin: Pupovac će sam reći kako će se odnositi prema izjavama koje je dao

Furio Radin, kazao je da su na sastanku koalicije svi bili jasni, iskreni te rekli svoje mišljenje, pa tako i gospodin Pupovac.

- Nemojmo zaboraviti da iza takvih naših mišljenja stoje i slučajevi ozbiljnog fizičkog nasilja koji su i doveli do određenih izjava. Sam kolega Pupovac odgovorit će vam na pitanje na koji način će se odnositi prema izjavama koje je dao. Nitko drugi u njegovo ime to ne može reći, izjavio je Radin.  


Beljak: Očekujem prijedlog da više uopće ne bude izbora

- Treba raspisati izbore. Farsa traje predugo. Danas smo saznali da imamo još jedan Klub u Saboru. Vladajući su opoziv ministra Kujundžića na dnevni red stavili pri kraju roka od 30 dana i to računaju od 15. 9. ili 18.9.. To govori kako se pripremaju da izbori budu što je kasnije moguće. Bojim se da na nekim budućim sjednicama ne stigne prijedlog da više uopće ne bude izbora, izjavio je Krešo Beljak.

Komentirajući najnovije ankete prema kojima se SDP ozbiljno približava HDZ-u kazao je kako se nada da će "ozbiljne opozicijske stranke sklopiti jedan ili dva predizborna saveza i prezeti odgovornost za budućnost Hrvatske". Ne očekuje da će oko Milorada Pupovca biti ikakvih trzavica jer se kaže - radi o "trgovačkoj koaliciji". Eventualnu kandidaturu Milana Bandića na predsjedničkim izborima nije želio komentirati.Bauk: Odgovor Ustavnog suda nije obrazložen na logičan način

Arsena Bauka (SDP) zabrinjava odgovor Ustavnog suda u vezi sa zahtjevom SDP-a za sazivanjem sjednice Sabora tijekom ljetne stanke zbog rasprave o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. "Odgovor Ustavnog suda nije obrazložen na logičan način - što znači datum podnošenja, kada počinju teći rokovi, kada završavaju... Ustavni sud je de facto bez obrazloženja odbio naš zahtjev", rekao je.

Smatra da SDSS-a i HDZ-a njeguju dugogodišnje partnerstvo i prijateljstvo, koje vjerojatno ne može puknuti zbog jedne izjave. Čudi se što su najžešći kritičari izjave Pupovca koji je Hrvatsku usporedio s NDH "oni koji su imali najmanje kritičan odnos prema tom razdoblju hrvatske povijesti". Na pitanje o mogućoj kandidaturi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za predsjednika, rekao je da bi se Bandić nakon podnošenja ostavke na mjesto gradonačelnika "8. dan trebao vratiti u Sabor, a 9. dan bi se vjerojatno raspravljalo o skidanju imuniteta na zahtjev DORH-a ili Županijskog suda". Smatra da bi to bila zanimljiva rasprava.Petrov: Ništa se sutra neće promijeniti

- Koliko ja znam i pratim politiku gospodin Milorad Pupovac je u vlasti i blizu vlasti zadnjih 15 do 20 godina, ništa se nije promijenilo i ništa se neće ni sutra promijeniti, izjavio je Božo Petrov (Most neovisnih lista).- Sam kolega Milorad Pupovac će vam sigurno odgovoriti kako će se odnositi prema izjavama koje je dao, nitko drugi to u njegovo ime ne može reći, odgovorio je potpredsjednik Sabora Furio Radin upitan što očekuje od Pupovca - ispriku ili objašnjenje izjave?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!