Jandroković čestitao Dan državnosti

29.05.2022.

13:13

Autor: HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske. 

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti!

Taj dan ostao je duboko u sjećanju hrvatskih ljudi jer je bio jedan od ključnih koraka na putu k stvaranju samostalne, slobodne i demokratske hrvatske države. U svom govoru u Hrvatskom saboru prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman tada je rekao kako je tijekom dugih stoljeća Hrvatski sabor bio "čuvarom suvereniteta hrvatskoga naroda" i "nositeljem pravnoga poretka" te "općega civilizacijskog napretka". Naglasio je da smo vratili hrvatski narod i našu državu političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji te europskoj civilizaciji kojima smo oduvijek pripadali.

Obilježavajući ovaj dan koji je označio povijesnu prekretnicu u stvaranju naše domovine, izražavamo trajnu zahvalnost dr. Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te svima koji su na različite načine sudjelovali u stvaranju Hrvatske, obrani u Domovinskom ratu i njezinoj međunarodnoj afirmaciji.

Danas nastavljamo graditi Hrvatsku s vizijom koja će omogućiti siguran, sadržajan i kvalitetan život svim našim ljudima. Pritom moramo osnaživati demokratske vrijednosti mira, slobode, jednakosti, pravednosti, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Isto tako, nužno je raditi na jačanju svih institucija hrvatske države. Uz podizanje konkurentnosti i samoodrživosti hrvatskog gospodarstva i vodeći računa o međunarodnom položaju Hrvatske u partnerstvu s našim saveznicima i prijateljima, ostvarit ćemo svoje ciljeve.

U vremenu globalnih izazova i suočavanja s posljedicama rata, zdravstvene, društvene, gospodarske i energetske krize, potrebna nam je sloga, visoka razina odgovornosti i zrelosti. Samo zajedničkim naporima, smirivanjem napetosti u društvu i pogledom u budućnost prevladat ćemo podjele i osigurati boljitak našoj djeci, mladima i svim našim građanima. Zahtjevna razdoblja od nas traže nacionalno jedinstvo, baš kao i 30. svibnja 1990. godine. Stoga još jednom svima želim sretan Dan državnosti!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!