08:12 / 30.05.2020.

Autor: I.B./HRT

Jandroković čestitao Dan državnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podsjetio je da je prije 30 godina konstituiran prvi višestranački Sabor čime je otvoren put prema - demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti 30. svibnja, podsjetivši da je prije 30 godina konstituiran prvi višestranački Sabor čime je otvoren put prema - demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske.

"Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti, navodi Jandroković u čestitki svim građankama i građanima Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu.

Podsjeća da su neposredno prije 30. svibnja 1990. i konstituiranja Sabora održani prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo. Ističe i povijesnu ulogu koju je imao Sabor.

"Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom, ističe Jandroković.

Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske

Posebnu zahvalnost izražava hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, navodi kako je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske.

U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost.

Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe, naglasio je.

Podsjetio je kako i danas svjedočimo vremenu brojnih suvremenih izazova, a Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću, navodi Jandroković i ističe da je i Sabor dao svoj doprinos.
Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti, naglasio je te istaknuo zadatak koji je pred svima.

Pred nama svima ostaje zadatak da - uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti - mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti - odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana, poručio je predsjednik Sabora.

Sretan Dan državnosti poželio je svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!