11:44 / 07.05.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./S.M./HRT

Jandroković: Cilj inicijative za promjenu izbornog zakona je oslabiti politički sustav; Inicijativa odgovara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Sabora komentirato je inicijativ za promjenu izbornog zakona te sve lošiju demografsku sliku.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stranke i edukaciju.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" najavila je da će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a cilj je, kao su najavili, osigurati biračima da više sudjeluju u odlučivanju o saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije.

"Meni se čini da je glavna namjera oslabiti politički i stranački sustav kakav imamo sada. Naravno da on ima svoje slabosti, daleko je on od idealnog, ali ne znači da svaka promjena donosi nešto dobro. Postoje promjene koje mogu uzdrmati i ono dobro što postoji", izjavio je Jandroković u Saboru nakon što je otvorio simuliranu saborsku sjednicu studenata.

"Mislim da rastakanje političkih stranaka ne vodi bilo čemu dobrom. Mislim da je jačanje sustava, obrazovanje i demokratizacija stranaka bolji put nego individualno naglašavanje samo onih pojedinaca koji će, koristeći najčešće društvene mreže i masovne medije, skretati pozornost na sebe", kazao je Jandroković. "A što se zapravo krije iza njih kao osoba, to otkrijemo tek kada oni postanu političke zvijezde ili zvjezdice kod kojih vrlo često nema nikakva bitnog sadržaja, već se sve vodi na neku atrakciju ili jeftinu formu", ustvrdio je.

O mogućem zahtjevu za ocjenu ustavnosti te inicijative Jandroković je kazao da će o tome zauzeti stav naknadno.

Jandroković je komentirao i sve lošiju demografsku sliku i problem iseljavanja iz zemlje. Poručio je kako je zadaća politike omogućiti da što više ljudi ostane te da se stvore uvjeti za povratak onih koji su otišli.  "Prema mom mišljenju, Vlada radi dosta, izmijenjeni su i neki zakoni i donesene neke mjere vezane za demografiju, da se potiču obitelji, da imaju više djece. Gospodarski brojevi su pozitivni, treba potpuno iskoristiti članstvo u EU. Čini se dosta, ali kad je riječ o ostanku stanovnika, povratku, nijedna mjera sama po sebi nije dovoljna, treba ih mnogo i uvijek treba činiti više kako bi se stanje popravilo", rekao je Jandroković.

Marija Burazer iz građanske inicijative "Narod odlučuje" odgovorila je među ostalim Jandrokoviću: Nema razloga da se bojite nas građana. Mi znamo čitati. I razlikovati zvjezdice i stranačke poslušnike od sposobnih i poštenih političara. Želimo da u sljedećem sazivu Sabora, ovi drugi - sposobni i pošteni, zastupaju naše, a ne vaše interese. Cilj građanskog referenduma je promijeniti politički sustav kakav imamo sada - spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj.   
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!