Jandroković dijelio opomene, pozvao zastupnike da biraju riječi

17.05.2023.

12:00

Autor: HRT/V.G./Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić zatražio je u srijedu u Saboru da Ministarstvo financija naloži povrat u državni proračun sredstva koja se izdvajaju za tjednik "Novosti" ili će on podnijeti zahtjev DORH-u i neka se taj novac da stradalim Srbima u poplavi.

Tijekom slobodnih govora u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, Spajić (DP) je najavio da će - ako Ministarstvo financija u roku od sedam dana ne naloži da se vrate u državni proračun sredstva koja se iz proračuna daju za tjednik "Novosti" - on osobno idući tjedan podnijeti zahtjev DORH-u, u kojem će to zatražiti.

- Ne da ga mi uzmemo od Srba i nacionalnih manjina, nego taj novac treba vratiti u proračun i može ga se potrošiti na nešto dobro. Pomozite Srbima koji su sada nastradali u poplavama, neka Pupovac obnovi neku kuću na Banovini. Ali ne može taj novac koristiti za pljuvanje po hrvatskoj državi, a dobiva ga iz hrvatskog proračuna, poručio je.

Spajić smatra da je moguće sredstva iz proračuna koja se daju za tjednik "Novosti" vratiti u državni proračun jer, kako kaže, taj tjednik preko svojih naslovnica pljuje po državi od koje dobiva novac.

Također smatra da postoje tri tijela koja mogu zatražiti da se u proračun vrati 600.000 eura - Savjet za nacionalne manjine, Ministarstvo financija te Državna revizija.

Naime, Savjet za nacionalne manjine dodijelio je Srpskom narodnom vijeću (SNV)  767,8 tisuća eura, od čega 600 tisuća eura za tjednik "Novosti".

Na Spajićev slobodni govor reagirala je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekavši da je povrijeđen saborski Poslovnik i da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković trebao Spajiću oduzeti riječ zbog huškanja.

- Nakon Prkačina i njegovih bljuvotina koje smo slušali od jutros, mislim da je stvarno vrijeme da reagirate, rekla je. 

Jandroković pozvao zastupnike da biraju riječi i drže se demokratskih standarda


Prkačin je u slobodnom govoru naveo da mu je drago što njega, zastupnika Željka Sačića i predsjednika Republike srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naziva ustašama.

- Ako nas nazove ustašama, treba odmah prekinuti sve diplomatske odnose. Mene baš nije jako naljutio kada me nazvao ustašom, dodao je Prkačin.

I Spajić je rekao da u svom govoru nigdje nije vrijeđao ni jednu nacionalnu manjinu već se samo pozivao na članak 28. Savjeta za nacionalne manjine RH.

Nezadovoljstvo što je njegov govor Peović ocijenila "bljuvotinom" izrazio je i Prkačin koji je kazao da je u njemu spomenuo deset povijesnih činjenica i datuma.

- Ovo gleda i Srpska akademija i nitko od njih ne usudi se sa mnom u polemiku, a jedna šuša koja ništa od toga ne zna ponoviti naziva moj govor bljuvotinom, dodao je Prkačin.

Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je zastupnike da biraju riječi i drže se demokratskih standarda.

Zastupnici Peović rekao je da ne može nazivati govore drugih zastupnika 'bljuvotinom' kao što ni nju Prkačin ne može nazivati 'šušom'.

Na kraju polemike Peović je dobila dvije opomene, a Spajić i Prkačin po jednu.

Jandroković je pozvao Peović da ne manipulira.

- Nemojte manipulirati. To su toliko prozirne manipulacije iz vremena u kojem je očito vama bilo bolje nego što je sada, poručio je Jandroković zastupnici RF-a.

Istaknuo je i da se radilo o slobodnom govoru u Hrvatskom saboru u kojem nitko kao nacionalna manjina nije bio vrijeđan.


Zastupnici mjerili tlak


Iako zastupnici često tvrde da tijekom rasprava jedni drugima dižu tlak, jutros organizirano mjerenje arterijskog tlaka i glukoze u krvi - pokazuje suprotno. Saborski zastupnici većinom imaju dobre pokazatelje.

Mjerenje je, u povodu Svjetskog dana hipertenzije, organizirao saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku. 

- Katarina Peović mi je digla tlak, zato što žena iznosi neistine. Optužuje me da sam vrijeđao neku nacionalnu manjinu, a nije točno, kazao je Danijel Spajić, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

- Malo je tlak bio povišen, ali to je više zbog kamera i ambijenta. Ali zapravo su mjerenja pokazala da je sve u redu, rekla je Dalija Orešković, Klub zastupnika Centra i GLAS-a. 

- Meni kolegica Orešković, kad je vidim ovako, naravno ne diže tlak, a to što ima predrasude prema ljudima, to je njezin problem. Dakle, morat će malo razgovarati sa stručnjacima, postoje psiholozi pa će joj vjerojatno pomoći, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

- Prošli put  kad sam mjerio bilo je 160. Malo smo porasli, kažem ja - nešto je do aparata, rekao je Damir Habijan, Klub zastupnika HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!