08:42 / 15.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Jandroković formalno predložio raspuštanje Sabora

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odluku slijedom koje se Sabor raspušta u ponedjeljak, 18. svibnja, formalno su predložili klubovi vladajuće koalicije.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i formalno je zastupnicima i predsjednicima odbora uputio odluku o raspuštanju Sabora, koju mu je podnijelo šest klubova vladajuće većine. 

- Plenković: Izbori između 21. lipnja i 12. srpnja

Odluku slijedom koje se Sabor raspušta u ponedjeljak, 18. svibnja, formalno su predložili klubovi HDZ-a, HNS-a, HDS/HSLS/HDSSB-a, nacionalnih manjina, SDSS-a i Stranke rada i solidarnosti. Kada ona stupi na snagu, slijedi odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora koju donosi predsjednik države.

Izbori za Sabor održavaju se najkasnije 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora, zastupnici se biraju na mandat od četiri godine.

Aktualni 9. saborski saziv konstituiran je 14. listopada 2016. kada je za njegova predsjednika izabran mostovac Božo Petrov koji je na toj dužnosti bio do svibnja 2017., kada je, nakon razlaza Mosta i HDZ-a, za predsjednika izabran Gordan Jandroković

Da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja, jučer je najavio premijer Andrej Plenković koji je o tome obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12. srpnja.

Rasprava o raspuštanju

Sabor je, naime, u dnevni red uvrstio odluku o raspuštanju u ponedjeljak, 18. svibnja koju su mu predložili klubovi vladajuće koalicije.

- Tu će točku zastupnici raspraviti danas nakon izjašnjavanja o amandmanima na ranije raspravljene zakone, rekao je Željko Reiner.

S obzirom na ostale,  za danas, najavljene točke, ta bi rasprava mogla krenuti tek poslijepodne.

Prije nje, zastupnici će raspraviti prijedlog da se osnuje Sveučilište obrane i sigurnosti, potom odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operacije Europske unije Eunavfor Med Irini te se izjasniti o amandmanima, a samo na rebalans Državnog proračuna, podnijeto ih je više od 130.

Uz sve to, zastupnici će iskoristiti i priliku da posljednji put u ovom, 9. sazivu od neovisnosti, progovore na slobodnu temu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!