Jandroković: Glasanje o referendumskim inicijativama prije Uskrsa

25.03.2022.

13:10

Autor: I.Z./HRT/Hina

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je najavio da će idući tjedan Odbor za Ustav raspraviti izvješće o Mostovim referendumskim inicijativama "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno" te će se one prije uskrsne stanke naći na plenarnoj sjednici i o njima će se glasovati.


Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav idućeg tjedna će raspraviti referendumske inicijative, uputiti izvješće predsjedniku Sabora i onda će biti uvrštene u dnevni red, biti raspravljene i o njima će se glasati prije uskrsne stanke, najavio je Jandroković.

Božo Petrov (Most) ustvrdio je da se namjerno zavlači s referendumskim inicijativama, gubi vrijeme i povlači građane za nos tražeći što hitnije uvrštavanje u dnevni red.

Inicijativom Dosta je stožerokracije traži se izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako Stožer civilne zaštite više ne bi mogao odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, već isključivo Hrvatski sabor, te ukidanje covid potvrda.

Inicijativom Odlučujmo zajedno zahtjeva se da se u Ustav unese da je i pandemija situacija u kojoj se prava i slobode mogu ograničavati odlukom dvije trećine saborskih zastupnika.

Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je da je inicijativa "Dosta je stožerokracije" prikupila 372.635 , a inicijativa "Odlučujmo zajedno!" 370.310 pravovaljanih potpisa, a Vlada je na sjednici u srijedu prihvatila izvješće ministra pravosuđa Ivana Malenice o provedenom postupku provjere potpisa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!