15:37 / 09.09.2021.

Autor: I.B./Hina

Jandroković: Hrvati u Čileu najuspješnija su dijaspora

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovic primio je predsjednika Zastupnickog doma Republike Čilea Diega Paulsena Kehra

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovic primio je predsjednika Zastupnickog doma Republike Čilea Diega Paulsena Kehra

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska dijaspora u Čileu najuspješnija je hrvatska zajednica u svijetu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon susreta s kolegom iz te južnoameričke države Diegom Paulsenom Kehrom.

U Čileu živi velik broj Hrvata, oni su uspješni u politici, gospodarstvu, znanosti, obrazovanju i čitavom nizu drugih područja, rekao je Jandroković nakon susreta s predsjednikom čileanskog parlamenta.

Smatramo da je hrvatska dijaspora u Čileu jedna od najuspješnijih hrvatskih zajednica koje djeluju u cijelome svijetu, dodao je predsjednik Sabora, dodavši kako je hrvatska manjina most između dviju država.

Prema procjeni čileanskog ministarstva vanjskih poslova, u toj zemlji živi više od 200 tisuća osoba hrvatskog podrijetla, što je gotovo 1,3 posto od ukupnog broja stanovnika, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Paulsen, 34-godišnji predsjednik parlamenta, član je stranke predsjednika Sebastiana Piere, jednog od najbogatijih Čileanaca.

Nakon susreta s Jandrokovićem kazao je kako će njegov prvi posjet Hrvatskoj, kao i posjet čileanskog ministra obrane koji uskoro stiže, ići u smjeru razvoja gospodarske suradnje. Naglasio je kako njegova zemlja od svih članica Europske unije ulaže najviše upravo u Hrvatsku.

Dvojica šefova parlamenata su kao primjer dobre gospodarske suradnje naveli Lukšiće, čileansku obitelj hrvatskog podrijetla koja je najveći investitor u hrvatski turizam.

Istaknuli su da će suradnja dvije države u narednom razdoblju biti posebno važna u multilateralnim organizacijama, posebno po pitanju održivosti, klimatskih promjena i zelenih politika, kao i borbi protiv autokratskih režima u svijetu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!