12:13 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Jandroković: Hrvatska je ustrajna u afirmaciji položaja Roma

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma te naglasio da je Hrvatska ustrajna u afirmaciji položaja Roma i društvenoj integraciji, posebno mladih u sustav obrazovanja.

- Hrvatska posebno cijeni doprinos nacionalnih manjina kulturnom bogatstvu i raznolikosti naše domovine. Ustrajni smo u nastojanjima da, u suradnji s romskom zajednicom i na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i dalje radimo na afirmaciji položaja Roma i društvenoj integraciji, posebno mladih u sustav obrazovanja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

"Naša je zadaća nastaviti graditi društvo u duhu tolerancije, zasnovano na solidarnosti, međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti, kao i zajedničkim vrijednostima koje nas čine povezanijima i snažnijima u vremenima punim izazova", napisao je Jandroković te u ime Hrvatskoga sabora i svoje osobno svim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj uputio iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma.

Na današnji dan u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan Roma u spomen na prvi Svjetski kongres Roma 1971. u Londonu kada su donesene odluke o službenoj himni, zastavi i službenom romskom jeziku. Bio je to veliki poticaj i doprinos osnaženju romskog identiteta i očuvanja romske kulture, povijesti, tradicije, jezika i pisma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!