20:36 / 03.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Jandroković i Orban potvrdili tradicionalno prijateljske odnose dviju zemalja

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mađarski premijer Viktor Orban

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mađarski premijer Viktor Orban

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mađarski premijer Viktor Orban potvrdili su "tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose".
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mađarski premijer Viktor Orban potvrdili su "tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose", kaže se u priopćenju iz Sabora.

"Na sastanku je potvrđeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske tradicionalno vrlo dobri i prijateljski te vrlo razvijeni na brojnim područjima, poput kulture, manjina, unutarnjih poslova, obrane, prometa, gospodarstva i energetike", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je novi zamah ostvaren u parlamentarnoj suradnji te su pozdravljene do sada ostvarene aktivnosti od razmjene posjeta na svim razinama, zajedničkog posjeta predsjednika dvaju parlamenata hrvatskoj manjini u Pečuhu i mađarskoj manjini u Osijeku, zajedničkog pokroviteljstva predsjednika dvaju parlamenata znanstvenom skupu u povodu obilježavanja 150 godina Hrvatsko-ugarske nagodbe do suradnje u okviru twinning projekata.

Jandroković se susreo s čelnicima Rumunjske i Makedonije

Predsjednik Hrvatskog sabora sastao se s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i s premijerkom Rumunjske Vioricom Dancilom, priopćeno je iz Sabora. 

Jandroković je Zaevu ponovio neupitnu potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi Makedonije, pa je u tom kontekstu pozdravio postizanje dogovora s Grčkom o nazivu "Sjeverna Makedonija", stoji u priopćenju. Dvojac je razgovarao i o osnaživanju obostrane suradnje na nizu područja, kao i o makedonskoj i hrvatskoj manjini kao važnoj sponi dviju zemalja. 

Jandroković je rumunjskoj čelnici čestitao 100. obljetnicu stvaranja Rumunjske i nacionalni praznik - Dan ujedinjenja koji se slavi 1. prosinca. 

Odnose dviju država ocijenili su prijateljskim i temeljenim na međusobnom razumijevanju, bez otvorenih pitanja, no istaknuto je da su dobili novi zamah u zadnje dvije godine što će se dodatno unaprijediti otvaranjem konzularnih predstavništava u obje zemlje. 

Sugovornici su se složili da postoje brojni potencijali za daljnji razvoj gospodarske suradnje, a posebno u okviru Europske unije i Inicijative tri mora te prometne infrastrukture i obrambene industrije, priopćeno je. 

Jandroković i Dancila naglasili su potrebu  dobre suradnje i koordinacije po tom pitanju obzirom na razdoblje puno izazova za Europsku uniju, imajući u vidu skore izbore za Europski parlament, novi institucijski okvir i donošenje novog Višegodišnjeg financijskog okvira, zaključuje se u priopćenju.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijerka Rumunjske Viorica Dancilo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijerka Rumunjske Viorica Dancilo

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!