Jandroković: Iduću srijedu, 15. rujna, počinje jesensko zasjedanje Sabora

06.09.2021.

13:23

Autor: HRT/Hina/D.D.

Jandroković: 15. rujna počinje jesensko zasjedanje Sabora

Jandroković: 15. rujna počinje jesensko zasjedanje Sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor jesensko će zasjedanje započeti u iduću srijedu, 15. rujna, najavio je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Hrvatski sabor će bez prekida zasjedati do 12. studenoga, nakon čega će uslijediti stanka zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a zastupnici se u klube vraćaju 24. studenoga i u njima ostaju do kraja ustavnog roka, dakle do 15. prosinca, a po potrebi i dulje, rekao je Jandroković.

Već sada, zastupnike za raspravu čeka više od 120 točaka, no očekuju se i dodatne točke. Tako da nas čeka dosta intenzivan rad, najavio je.

Istaknuo je da epidemiološke, odnosno mjere zaštite od zaraze koronavirusom u Saboru ostaju iste, zastupnici će s govornice i s mjesta govoriti bez zaštitnih maske, a u sabornici će sjediti s maskama.

O razrješenju i imenovanju tajnika Sabora


 Jandroković je najavio da će Hrvatski sabor početkom jesenskog zasjedanja donijeti odluku o razrješenju i imenovanju tajnika Sabora, sadašnjem Davoru Orloviću, čiji četverogodišnji je mandat istekao prije 11 mjeseci.


Priznao je da su rokovi nešto probijeni, ali da to nije prvi put, da se događalo i ranije u saborskoj praksi. Objasnio je i zašto se to dogodilo: potres, epidemiološke mjere, priprema promjena u ustrojstvu Sabora.


- Odluka o razrješenju i imenovanju donosi se na plenarnoj sjednici, za to je potrebna većina, u tijeku su konzultacije i to je jedini razlog, priprema i dogovor tko će biti, dosadašnji tajnik ili netko novi, rekao je Jandroković, dodavši kako tu nema ništa što je sporno.


 Tko bi mogao biti tajnik Sabora, Jandroković nije naveo.


 - Ne mogu reći tko će biti, jer konzultacije traju, izjavio je novinarima predsjednik Hrvatskog sabora.


O kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda


 Najavio je i kako će vladajuća većina stav o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda RH reći nakon što bude poznato obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda i održi se sjednica i saslušanje na nadležnom saborskom Odboru za pravosuđe.


 Predsjednik Republike je najavio svog kandidata, neće ni biti moguće raspravljati o drugim kandidatima, odgovorio je novinarima.


Rekao je i kako ima svoj stav o kandidatu za šefa Vrhovnog suda, ali ga sada ne može reći. Dopustite još nekoliko dana, nije to toliko dugo, a onda će se znati stav parlamentarne većine, rekao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!