Jandroković je u stanci imao pravo isključiti Sačića

21.04.2023.

11:52

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je većinom glasova da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković imao pravo tijekom stanke na dva dana iz rada isključiti Željka Sačića (HS), uz objašnjenje da je i stanka dio sjednice Hrvatskog sabora.   


Zastupnik Željko Sačić (HS) prozvao je u srijedu predsjednika Sabora da ga je na "najgrublji i najvulgarniji način, protuustavno i protuzakonito, za vrijeme stanke, a ne u raspravi, na dva dana isključio iz parlamentarnog rada.


Odbor je mišljenja da je Jandroković te mjere primijenio u skladu s odredbama saborskog Poslovnika.


Smatra također da saborski zastupnici moraju voditi računa o tome da svojim ponašanjem ne omalovažavaju i vrijeđaju predsjednika Hrvatskog sabora i druge zastupnike, odnosno, ne odstupaju od pravila ponašanja.  


Zaključili su da je dužnost predsjednika Hrvatskog sabora štititi dignitet Sabora, zastupnika ali i samog predsjedatelja.


- Poslovnički institut stanke je dio sjednice Hrvatskog sabora, rekao je predsjednik tog Odbora Dražen Bošnjaković.


Nezadovoljstvo mišljenjem tog Odbora izrazio je Sačić, rekavši da u vremenu proglašene stanke prestaju i ovlasti predsjednika Sabora.


Najavio je i da će, ne usvoji li Sabor njegov prigovor, podnijeti Ustavnu tužbu u, kako je rekao "cilju zaštite budućih generacija saborskih zastupnika". 


- Ne možemo takve samovolje dozvoljavati u Hrvatskom saboru, poručio je.


Odbor je ostao podijeljen oko davanja mišljenja na zahtjev Predsjedništva Hrvatskog sabora vezano uz izricanje opomena jer je polovica zastupnika smatrala da se opomene trebaju zbrajati kroz cijeli dan a druga polovica da to treba biti samo u okviru jedne točke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!