11:58 / 22.10.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

Jandroković komentirao sukob Plenković-Milanović i odluku Ustavnog suda

-

-

Foto: - / -

Nakon što je Ustavni sud ukinuo epidemiološke izmjene u radu Sabora koje su donesene zbog pandemije, predsjednik Sabora Godran Jandroković poručio je da će se odluka Suda poštovati te da se traži novo rješenje.
Nakon što je Ustavni sud ukinuo epidemiološke izmjene u radu Sabora koje su donesene zbog pandemije, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je da će se odluka Suda poštovati te da se traži novo rješenje.

➡️ Oporba pozdravila odluku Ustavnog suda o "epidemiološkom Poslovniku"

Razmatraju se tri opcije.


Komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i sukobe kojima svakodnevno svjedočimo, onima između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

- Moramo biti odgovorni, solidarni, moramo razmišljati o temama koje su važne za hrvatske građane. Smanjiti uvrede, prepucavanja i baviti se onime što je prioritetno. Ono što je važno za život, životni standard i sigurnost građana. Imate Vladu i predsjednika Vlade koji po Ustavu i zakonu te stvari mora rješavati i imate predsjednika RH koji ima puno manje ovlasti. Normalno mi je da treba ostaviti predsjedniku Vlade prostor da se bavi gorućim temama, a čini mi se da se predsjednik ne bavi time. Nisam čuo niti jedan konstruktivan prijedlog vezan uz Covid, ekonomiju i sigurnost. Ništa što je došlo od predsjednika nije išlo k tome da se smanje tenzije, komentirao je predsjednik Sabora tenzije između čelnih ljudi države.

Što se tiče sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je predložio Milanović, a Plenković odbio, predsjednik Sabora ponavlja da ne treba dolijevati ljude na vatru.

- Poziv je došao od predsjednika, ali nije mi baš prirodno da nekoga ujutro uvrijedite, kažete najružnije moguće riječi, a onda poslijepodne ga pozovete na kavu ili čaj. To baš ne ide, niti u običnom životu, a sigurno u politici, zaključuje. 

Istaknuo je kako "ovdje nije u sredini", kako su mu bliža razmišljanja predsjednika Vlade kojem želi pomoći da radi svoj posao, rješava Covid, sigurnosna, pitanja gospodarstva, ovrha.

- Predsjednik države se time ne bavi, on se bavi svojom osobnim statusom, obračunavanjem sa svima koji drugačije misle, nisu dakle jednako odgovorni, naglasio je Jandroković.

"Svi dužni polagati račune hrvatskoj javnosti"

Smatra da su svi, pa i štićene osobe, dužni polagati račune hrvatskoj javnosti.

- I ja sam štićena osoba, ne mogu baš naručiti helikopter kad hoću i odletjeti gdje hoću, odgovorio je na novinarsku konstataciju da Milanović ne želi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predočiti trošak puta na Mljet.

- Smatram da ima pravo na polemiku s Povjerenstvom, ali i da bi bilo dobro reći gdje se tko od nas kreće i zašto je napravio taj potez, odabrao to sredstvo prijevoza. Istražujte, možda je opravdano išao na Mljet, a možda i nije, uzvratio je novinarima.

Naglasio je kako mu je besmisleno cijelo vrijeme komentirati predsjednika.

- On svakodnevno nastupa, svaki dan ostavi nekoliko poruka koje su kontroverzne i izazivaju daljnje rasprave u društvu, izjavio je.

Neviđenom praksom ocijenio je da netko od dužnosnika odbija novinaru odgovoriti gdje je bio, kao što je to jučer, tvrdi, napravio predsjednik Milanović.

"Budimo odgovorni, solidarni, razboriti"

Jandroković je u više navrata pozvao na smanjivanje tenzija, podsjećajući da je situacija u društvu zahtjevna i kompleksna. Ne sjećam se da smo imali ovako tešku situaciju, vidimo rast broja zaraženih, broja umrlih i apsolutni je prioritet da zajednički pokušamo smanjiti te brojke, poručio je.

- Budimo odgovorni, solidarni, razboriti, vodimo računa jedini o drugima, o našem medicinskom osoblju koje vodi teške bitke, ustvrdio je Jandroković.

Upozorio je i kako nije isto žestoke polemike voditi u vrijeme prije Covida i krize te danas kada "svaka riječ može zapaliti plamen".

Od verbalnog do fizičkog nasilja nije velik put

- Konačni rezultat govora mržnje, neprihvatljivih poruka je pucanj na Markovu trgu, od verbalnog do fizičkog nasilja nije tako velik put, ova situacija nam je to pokazala, da je taj dečko došao ovdje sam od sebe, on je bio verbalno pripremljen da to učini. Ne dolijevajmo ulje na vatru, smirujmo strasti, bavimo se kako pomoći građanima, rekao je.

Odbacio je teze da je za radikalizaciju društva kriva samo desna strana političkog spektra, te poziva na propitivanje koliko je SDP-ova vlada odgovorna za dizanje radikalizacije kad je donijela lex. Perković.

Za svađu je potrebno dvoje, pa nisu oni baš nevinašca koja nisu dolijevala na vatru, rekao je Jandroković, podsjetivši na izjave SDP-ovca Nenada Stazića o Bleiburgu, HSS-ovca Kreše Beljaka o dijaspori.

Jandroković ističe kako unutar svake stranke postoje oni koji nastoje smiriti situaciju i oni koji raspiruju vatru.

- Nisu to samo SDP i HDZ, slušajte poruke koje dolaze od DP-a, Mosta, Možemo! i od zastupnice Peović, to je sve dolijevanje ulja na vatru, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!