13:20 / 25.11.2020.

Autor: T.D./HRT

Jandroković nakon izglasavanja proračuna za 2021. godinu

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obratio se medijima nakon izglasavanja proračuna za 2021. godinu. Osvrnuo se i na odluku oporbe da napusti sabornicu tijekom glasanja o amandmanima.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obratio se medijima nakon izglasavanja proračuna za 2021. godinu. Osvrnuo se i na odluku oporbe da napusti sabornicu tijekom glasanja o amandmanima.
- Izlazak oporbe smatram njihovim političkim pravom, smatram djelom političkog igrokaza. Povratak oporbe me još više iznenadio nakon što su grubim riječima govorili o vladajućoj većini, vraćaju se kad se glasovalo o samom proračunu. Onda sam sebi postavio pitanje - nisu li oni izašli zato što im se nije sjedilo nekoliko sati jer izglasavanje amandmana je vrlo zahtjevan i dugotrajan posao. Ne znam je li ovo bila politička poruka ili izbjegavanje obaveza, zapitao se Jandroković.

➡️ Oporba napustila glasanje o proračunskim amandmanima 
➡️Usvojen proračun za 2021. godinu 

Govoreći o proračunu kazao je da je to najvažniji temeljni dokument koji Hrvatskoj jamči financijsku stabilnost u idućoj godini. Dodao je kako mu je drago da se pokazala homogenost i snaga vladajuće koalicije. 

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je kako je bitno da proračun osigurava stabilnost državnih financija i pokazuje spremnost pomoći privatnom sektoru.

- Osam milijardi kuna do kraja godine bit će usmjereno u privatni sektor kako bi se pokušale prevladati sve opasnosti i izazovi koje korona kriza sa sobom nosi. Ovaj proračun je bitan i zbog Grada Zagreba i raduje nas informacija od prije koji dan da će više od 5 milijardi kuna europskih sredstava biti za obnovu Grada Zagreba i susjednih županija, rekao je.

Amandmani u elitnom terminu

Jandroković je rekao kako bi želio da se pokaže korektnost jer je bilo podneseno 311 amandmana, što je velik broj radnih sati. Rekao je kako se nije odlučilo da se ide u noć oko predstavljanja amandmana, a što se moglo napraviti i prekjučer.

- Donesena je odluka da se predstavljaju amandmani jučer ujutro u "elitnom terminu" kad gledatelji prate rad Hrvatsko sabora. To nije uvijek bila praksa, znalo se raspravu odvesti u noć i onda je bilo prigovora da smo sakrivali sadržaje njihovih prijedloga. Namjerno sam išao u smjeru kako ne bi bilo prigovora, rekao je Jandroković.

"Ni jedan zastupnik osim onog koji predlaže ne može sudjelovati u raspravi"

- Dio zastupnika iz MOST-a je tražio da dok oni predstavljaju svoje amandmane, zastupnici drugih stranaka, posebna meta je bio HDZ, sjede u Hrvatskom saboru. Ni jedan drugi zastupnik osim onog koji predlaže ne može sudjelovati u raspravi. Tehnika je takva da ja najavim amandman, predstavnik Vlade kaže je li ga prihvaća ili ne, i onda zastupnica ili zastupnik koji su predlagatelji obrazlažu. Svi ostali ne mogu sudjelovati u raspravi. Iz tog razloga smatram da nije bilo korektno prozivati druge zastupnike zašto nisu baš u sabornici. Jučer tijekom jutra bilo je zasjedanje 6 parlamentarnih odbora, ljudi su radili svoj posao, rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako su neki zastupnici bili korisniji na sastancima, nego da su slušali prijedloge koji su često bili neostvarivi što su i sami zastupnici ponekad govorili.

- Iz tog razloga, stao sam u obranu zastupnika koji u datom trenutku nisu bili u sabornici. Nisam branio pozicije samo HDZ-ovih zastupnika nego sam spominjao i ostale stranke. Branio sam i poslovnik da svaki klub ima određen broj sjedećih mjesta velikoj vijećnici i u ostalim prostorijama što je i bio prijedlog oporbe.Svaki zastupnik i zastupnica imaju svoje mjesto, međutim, u sabornici mogu sjediti u skladu s onim što smo dogovorili i prema izbornim rezultatima. Kada bismo išli u narušavanje tog principa pa kad nema zastupnika HDZ-a, sjednu zastupnici MOST-a, onda bi se moglo dogoditi ako nedostaje koji zastupnik IDS-a ili SDP-a ili Stranke s imenom i prezimenom da zastupnici HDZ-a nekontrolirano ulaze i sjedaju na njihova mjesta, rekao je Jandroković.

"Nisam želio nikakav konflikt sa zastupnicima MOST-a"

Gordan Jandroković je istaknuo kako nije želio nikakav konflikt sa zastupnicima MOST-a, ali morao je obraniti poziciju predsjedavajućeg, poslovnik i odluku predsjedništva.

- Danas me iznenadila odluka oporbe da napusti glasovanje o amandmanima. Argumenti koje sam čuo nisu bili posebno uvjerljivi jer je bilo prihvaćeno nešto amandmana od oporbe koji su predloženi. Sjećam se Vlade SDP-a i u te 4 godine ne znam da je bio prihvaćen ikoji prijedlog koji je dolazio iz redova oporbe, rekao je.

Rekao je kako je takav čin legitiman, te da je već viđeno takvih odluka i scena.

- Iznenadio me SDP jer imam dojam da je upao u zamku pojedinih populističkih demagoških stranaka koje su još u prošlom sazivu na ovaj agresivan način privlačili pozornost na sebe pa sad skupa ulaze u utrku tko će napraviti nešto agresivnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!