16:09 / 30.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Jandroković nakon obilaska: Hrvatska neće ostaviti ove ljude

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska neće ostaviti ove ljude, bit ćemo uz njih, smisao je politike da u ovakvim situacijama dade sve od sebe da pomogne ljudima, rekao je predsjednik Sabora.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je u srijedu obišao potresom najteže pogođene dijelove Sisačko-moslavačke županije, poručio je da Hrvatska te ljude neće ostaviti, da će biti uz njih.

➡️ UŽIVO: Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina
➡️ Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu

- Hrvatska neće ostaviti ove ljude, bit ćemo uz njih, smisao je politike da u ovakvim situacijama dade sve od sebe da pomogne ljudima. Dobro smo počeli, moramo tako nastaviti, poručio je Jandroković nakon što je obišao Petrinju, Glinu i Majske Poljane, u kojima je u potresu stradalo najviše ljudi.

- Najstrašnije je obiteljima koje su izgubile svoje najbliže, rekao je, ističući da je u svim spomenutim mjestima stanje teško, a tako je i u Novom Selu Glinskom, gdje su se sve kuće raspucale i srušio se zvonik crkve.

- Iznimno je važno da brzo reagiramo, da pomoć bude upućena onima kojima je najpotrebnija, naglasio je predsjednik Sabora, zadovoljan brzinom i načinom na koji je država do sada reagirala.

- Država je u prvom trenutku jako dobro reagirala i sve nadležne službe i svima hvala, poručio je, spominjući HGSS, vojsku, policiju, bolničko osoblje, volontere, mnogo mladih koji pomažu ljudima na selu.

Naglasio je da na terenu ima ljudi koji su ostali bez doma, ali koji ne žele otići. - Zato je bitno da čim prije stigne pomoć u šatorima i kontejnerima, kazao je, prenoseći kako mu je ministar Božinović rekao da je jedan od zahtjeva koji je upućen EU-u nabava kontejnera. - Jedan dio kontejnera je na putu, oni su rješenje za ljude koji žive u seoskim sredinama, istaknuo je Jandroković.

Sabor će brzo reagirati

Opetovao je da će Sabor brzo reagirati i donijeti sve potrebe akte i zakone koji će omogućiti "da proces ide dalje". - U stalnom sam kontaktu s premijerom, sada je dilema - uklopiti Sisačko-moslavačku županiju u zakon o obnovi Zagreba i okolice ili ići s posebnim zakonom, rekao je te objasnio da treba vidjeti koji će model osigurati efikasnost i brzinu.

- Trebat će ispoštovati posebnosti ovoga kraja jer ovdje je više seosko područje stradalo, u Petrinji su zgrade u centru gotovo potpuno uništene, vjerojatno će se velik dio raditi ispočetka, neće biti konstrukcijske obnove, objasnio je.

- Prepustimo to Vladi i struci, a odmah nakon toga Sabor će ići s hitnom procedurom donošenja zakona, poručio je Jandroković.

Naglasio je da će obnova stradalog područja zahtijevati velika sredstva.

- Ovo što nas čeka brojit će se u desecima i stotinama milijuna eura, po najavama iz EU-a, ta će nam sredstva biti dostupna, no bitno ih je brzo kanalizirati, pretvoriti novac u projekte, zgrade, kuće, istaknuo je predsjednik Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!