15:44 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Jandroković o ušutkavanju oporbe: "Nemoguće je danas bilo koga ušutkati"

-

-

Foto: - / -

Koji su najvažniji zakoni na dnevnom redu Hrvatskoga sabora u emisiji "S Markova trga" govorio je Gordan Jandroković.
Koji su najvažniji zakoni na dnevnom redu Hrvatskoga sabora i hoće li novi Poslovnik donijeti manje svađa, a više konstruktivnih rasprava u emisiji "S Markova trga" urednice Sanje Rabuzin-Pavić govorio je Gordan Jandroković.

Govoreći o početku nove parlamentarne sezone predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je kako je na rasporedu dosta točaka dnevnog reda. "Mislim da je sad oko 110 točaka tako da ćemo raditi vrlo intenzivno. Imat ćemo jedan prekid oko Uskrsa, a onda ćemo nastaviti s idućom sjednicom i tako sve do 15. srpnja", kazao je.  

"Ovaj tjedan raspravit ćemo zakon o obrani, o službi u oružanim snagama. Idući tjedan bit će to zakon o poljoprivrednom zemljištu. Imamo još nekoliko važnih zakona koji se tiču poduzetništva, stvaranja poduzetničke klime, jedan je o poticanju ulaganja, drugi je o poticanju razvojno istraživačkih projekata", najavio je Jandroković.

Govorio je i o prijedlogu novog poslovnika Sabora. "Vladajuća većina, vjerujem do sredine tjedna, utvrdit će prijedlog novog poslovnika. Nakon toga na redu su konzultacije s oporbom i tada bi išli na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji bi taj prijedlog proslijedio na plenarnu sjednicu. Želim reći kako ništa ne skrivamo od oporbe, nego da čekamo da ujednačimo stavove kada je riječ o vladajućoj većini", rekao je Jandroković. 

Što se tiče stanki u Saboru kazao je da će svaki klub tijekom dana imati vremena da iznese svoje stavove o temama koje nisu dio dnevnog reda. "To bi bio jedan slobodni govor gdje bi klubovi zastupnika birali one teme za koje smatraju da su važne za interese građana i onda bi o njima govorili. Ono što je bitno s organizacijskog stajališta je da možemo predvidjeti kako će trajati radni dan, koje će točke dnevnog reda biti raspravljene. Pronaći ćemo formu koja neće ometati kvalitetno i efikasno djelovanje kada su u pitanju zakoni", istaknuo je Jandroković.

Na pitanje hoće li biti ograničene replike, kazao je kako se ide u smjeru da više ne bude repliciranja unutar vlastitog kluba. "Druga odluka ticala bi se skraćenja vremena za replike. Dakle, ne bi više bilo dvije minute, nego bi bila jedna minuta i odgovor na repliku tajao bi jednu minutu. Treća stvar je da po jednoj temi na bi bila jedna replika, nego tri replike", najavio je.

Naglasio je kako je ideja i da jednom mjesečno postoji aktualni sat te da bi time bio intenzivniji dolazak članova Vlade na sjednice. Dodao je i da bi to pridonijelo jednom atraktivnijem radu Sabora gdje bi zastupnici oporbe češće mogli postavljati pitanja premijeru i ministrima. 

Na pitanje o izjavama iz oporbenih redova kako se izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu rekao je: "Nemoguće je danas bilo koga ušutkati, niti je ideja da se bilo koga pokušava onemogućiti da slobodno govori moguća."

Govoreći o kaznama za one koji ne budu poštovali novi poslovnik kazao je "da nije smisao kažnjavanje, nego je smisao kvalitetna rasprava". Dodao je i kako se ne razmišlja o novčanim kaznama te da već postoje predviđene stegovne mjere. "Plan je da do početka veljače ili najkasnije do sredine veljače imamo novi poslovnik", istaknuo je.

Na pitanje hoće li Sabor na vrijeme uspjeti izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa rekao je kako su sve predradnje napravljene te da očekuje da će sve biti prema planu i u rokovima. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!