14:36 / 22.03.2022.

Autor: Hina/I.B.

Jandroković: Obnova je prioritet, mora se ubrzati

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u povodu dvije godine od potresa u Zagrebu da je obnova prioritet te da se mora ubrzati dodavši da su velika očekivanja od novog ministra graditeljstva Ivana Paladine.

- Novi ministar ima zadatak ubrzati obnovu, iskoristiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti i što je prije moguće ljude koji žive u kontejnerima preseliti u njihove domove. To je prioritet, istaknuo je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Obnova je iznimno bitna i pred novim ministrom su velika očekivanja i izazovi i nadam se da će biti uspješan. Obnova sasvim sigurno mora ići brže nego je išla do sada , dodao je Jandroković ne želeći ni na koga upirati prstom tko je odgovoran za sporost.

Ističe kako nije istina da u dvije godine nije napravljeno baš ništa jer je određen broj kuća stavljen u funkciju, dio kreće s obnovom, a kreće i konstruktivna obnova.

Mi želimo da to bude što prije. Rok za Fond je lipanj iduće godine i očekujem da se sva sredstva utroše do tada i da do kraja godine najveći broj, ako ne i svi iz kontejnera, prebaci u svoje kuće, kazao je Jandroković.

Na upit novinara o inicijativi oporbe za raspuštanje Sabora Jandroković tumači da od podnošenja prijedloga odnosno nakon što 60 dana bude na dnevnom redu zastupnici mogu potpisima 'pogurati' raspravu o inicijativi.

No vidim da im baš nešto ne ide u zadnje vrijeme usaglašavanje, Most je pokušao s inicijativom za opozivom ministra pa se nisu usuglasili, kazao je Jandroković i dodao kada i dođe na dnevni red ta točka neće proći.

Za ministre u Vladi koji su pod istragom DORH-a priznao je da je to otegotna okolnosti ali i istaknuo presumpciju nevinosti koja je demokratski doseg.

Treba staviti na vagu i jedno i drugo i donijeti odluku, kazao je i poručio da je to odluka premijera Andreja Plenkovića.

Predsjedništvo Hrvatskog sabora na sjednici utvrdilo je također nova pravila rada nakon odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite da predstavnička tijela mogu zasjedati bez ograničavanja broja nazočnih.

Tako će u u sabornici, umjesto sadašnjih 71, od srijede moći sjediti svih 151 zastupnika dok maske i dalje ostaju obvezne.

Od sutra svi smo ponovno na jednom mjestu što će značajno olakšati i rad i postupka glasovanja i svi smo zbog tog dosta radosni, kazao je Jandroković.

Maske se zadržavaju s obzirom na preporuke Stožera za zatvorene prostore i morati će ih nositi svi osim predsjedavajućeg, govornika za govornicom i zastupnika dok govore s mjesta u klupi.

Oni koji neće imat maske biti će izvan sabornice, dodao je Jandroković i poručio da bi zastupnici maske trebali nositi i na saborskim hodnicima.

Sigurno neću trčati po hodnicima i nagovarati ljude da ih stave, to je pitanje i njihove savjesti i brige o zdravlju drugih", poručio je.

Minutaža govora ostat će ista iako je predloženo da bi je trebalo skratiti s obzirom na povećani broj klubova zastupnika i dugotrajne rasprave, izvijestio je.

Također su na sjednici precizno definirana mjesta na kojima sjede predstavnici klubova i pojedinačni zastupnici radi lakšeg praćenja glasovanja.

Aktualna sjednica Sabora trajat će do 8. travnja nakon čega će biti određena jednotjedna stanka.

Sabor će nastaviti zasjedati odmah nakon Uskrsa, 20. travnja i nastaviti raditi do 15. srpnja odnosno ljetne stanke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!