19:24 / 18.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Jandroković: Očekujemo od Vučića reakciju

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković po povratku iz Beograda održao je novinsku konferenciju na kojoj je komentirao incident s Vojislavom Šešeljem.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da je službeni Beograd relativizirao incident koji je izazvao Vojislav Šešelj u srbijanskom parlamentu, ali nije želio nagađati je li on bio unaprijed isplaniran.

"Na to pitanje moraju odgovoriti nadležne službe u Republici Srbiji", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, govoreći o incidentu koji je izazvao osuđeni ratni zločinac Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije. Izaslanstvo Hrvatskog sabora nakon toga je odlučilo prekinuti svoj službeni posjet Srbiji.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave (čelnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava) Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio "ponavljanjem zločina" za koje je osuđen u Den Haagu.

Jandroković je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji po povratku iz Beograda rekao da su predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske vlade Ana Brnabić pokušale relativizirati gaženje hrvatske zastave. "Moglo bi se polemizirati s načinom kojim su osudili taj događaj jer su ga, po mom mišljenju, pokušale relativizirati", rekao je Jandroković.

Opisujući incident, predsjednik Sabora Jandroković rekao je kako je jutros sve dobro krenulo. "Na samom izlasku iz Skupštine dogodio se incident. Nismo znali što se dogodilo, u ovom dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja kako nam dobacuje", rekao je. Šešelj je potom otišao, a tijekom programa hrvatska je delegacija dobila informaciju da je Šešelj "nasrnuo na hrvatsku zastavu, da ju je uzeo, gazio, pokušao rastavljati". Kada su dobili tu informaciju, predstavnici hrvatske delegacije odlučili su otići. "Dogodio se propust", utvrdio je Jandroković, izrazivši žaljenje što danas mora pričati o Šešelju.

"Očekujemo od predsjednika Republike Srbije da će se očitovati o incidentu", rekao je, dodavši da je po njegovom mišljenju trebalo reagirati brže. "Za nas je bitno da se ova situacija raščisti i da se stvori osnova za novi početak razgovora", rekao je, poručivši za kraj: "Ovo nije naš problem, ovo je problem Srbije. Bez obzira na današnji događaj, ostajemo vrlo čvrsto uz Hrvate koji žive u Republici Srbiji i nastojat ćemo da njihova pozicija bude što bolja".

Milorad Pupovac, koji je također govorio o incidentu u Beogradu, rekao je da je učinjena velika šteta samom posjetu koji je dobro krenuo, dodavši da "ne smijemo biti taoci onih koji gaze zastave".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!