Jandroković: Odnosi s Kanadom prijateljski, postoji suglasje o Ukrajini

16.03.2023.

12:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Gordan Jandroković i George Furey

Gordan Jandroković i George Furey

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Senata Kanade George Furey poručili su nakon sastanka u Zagrebu kako su hrvatsko-kanadski odnosi prijateljski i saveznički, dok su dvije zemlje suglasne i po pitanju podrške Ukrajini.

Jandroković je novinarima kazao kako je s Georgeom Fureyjem, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, najviše razgovarao o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

- Hrvatska i Kanada imaju gotovo identične stavove. Osuđujemo i osudili smo rusku agresiju na Ukrajinu i dajemo snažnu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu, kazao je Jandroković nakon razgovora.

- Snažno već sada pomažemo Ukrajini i tu ćemo podršku nastaviti dalje. Izrazili smo zadovoljstvo time što je cijeli zapadni svijet stao u obranu vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, zaštita temeljnih ljudskih prava i to će biti politika s kojom ćemo nastaviti ubuduće, dodao je.

Istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Kanade "iznimno dobri i prijateljski".

Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je apostrofirao hrvatsku dijasporu u Kanadi kao "most koji povezuje dvije države".

- Vrlo su aktivni kada je u pitanju razvoj bilateralnih odnosa, ali su bitni i u segmentu ekonomije. Imamo uspješne investitore među Hrvatima iz Kanade, istaknuo je Jandroković.

Ekonomska suradnja Kanade i Hrvatske izražena je među ostalim u turističkom sektoru (preko 100 tisuća kanadskih turista posjetilo je Hrvatsku 2022.), na području energetike i brodogradnje, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

- Vjerujemo da će odnosi koji su politički sjajni dobiti još snažniju dimenziju kada je u pitanju ekonomska, turistička i svaka druga suradnja, dodao je.

Furey je istaknuo kako su hrvatsko-kanadski odnosi "vrlo pozitivni i vrlo prijateljski".

- Jedan od ključnih razloga posjeta je ne samo potvrđivanje savezništva s Hrvatskom, već i potvrda prijateljstva među zemljama, dodao je.

Furey se Hrvatskoj zahvalio na podrški Ukrajini, istaknuvši kako i Kanada "u potpunosti podržava Ukrajinu".

- Nadamo se da će podrška samo rasti, dodao je.

Jandroković: Izravni izbor lokalnih čelnika pokazuje određene slabosti


Komentirajući slučaj vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, Jandroković je rekao da institucije rade svoj posao, ali i istaknuo da zakon po kojem se čelnici lokalne vlasti biraju izravno pokazuje određene slabosti.

- Ne mogu vam bitno novo reći. Vidim da institucije rade svoj posao, a istraga će pokazati što se konkretno dogodilo. Ja nisam taj koji može tu presuditi. Stranačka tijela na razini Vukovarsko-srijemske županije donijet će svoje odluke, vjerujem u smjeru koji je jučer najavio predsjednik te organizacije, a što će dalje biti, vidjet ćemo, izjavio je Jandroković na upit treba li Dekanić ostati na funkciji ili dati ostavku.

- Bitno je da državna tijela koja se time bave mogu slobodno raditi bez ikakvog pritiska i sasvim sigurno će donijeti odluke u skladu sa zakonom i, ako je došlo do kršenja zakona, sigurno je da će Dekanić biti sankcioniran, ustvrdio je šef parlamenta.

Osobno nisam pitao Dekanića što se dogodilo, ali sam čuo od drugih dužnosnika kako je kazao da nije vozio, rekao je Jandroković, koji, unatoč novinarskom inzistiranju, ipak nije odgovorio treba li ostati na funkciji župana.

Upitan treba li, s obzirom na brojne afere i presude čelnicima lokalne izvršne vlasti, mijenjati zakon, kazao je da se sjeća da je zakon koji je išao u smjeru izravnog izbora načelnika, gradonačelnika i župana imao apsolutnu potporu javnosti, političkih stranaka, medija, no, ističe, sada se pokazuju određene slabosti. Kako će to utjecati na eventualno buduće zakonodavstvo, vidjet ćemo, ali treba razmišljati i o takvim stvarima, poručio je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!