19:48 / 14.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Jandroković: Oporba ima problema s identitetom i programom

-

-

Foto: - / -

S predsjednikom Sabora i glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem razgovarala je Dajana Šošić.
O nabavi eskadrile borbenih zrakoplova i o drugim aktualnim temama na početku tjedna u kojemu se u saborske klupe, nakon jednomjesečne zimske stanke, vraćaju i zastupnici, s predsjednikom Sabora i glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem razgovarala je Dajana Šošić.

Vlada je danas poništila kupovinu borbenih aviona i ide se u proces nove nabave
.

- Danas smo bili, od strane ministra Krstičevića i njegovih suradnika, upoznati s tijekom pregovaračkog procesa i nije se znalo do sredine 11. mjeseca da postoje bilo kakvi problemi. Zaključak je da idemo u analizu, zašto se to dogodilo i da se pristupi novom modelu nabave. U ovome trenutku ne mogu reći hoće li to biti javna nabava ili izravna pogodba, rekao je Jandroković.

- Izraelska strana je potvrdila da je njihova odgovornost za ovaj neuspjeli posao, naglašava.

Jandroković je rekao kako zbog ovoga ne očekuje političku štetu. Hrvatska nije pretrpjela nikakvu materijalnu štetu i žao mu je da do posla nije došlo zato što je bila dobra i ponuda i tehnologija.

'Prelazi nemaju veze s HDZ-om'

Na pitanje o jačanju Kluba Milana Bandića, Jandroković je rekao kako svi ti prelazi nemaju veze s HDZ-om. Smatra kako nije dobro da se događaju, zato što su ljudi izabrani na određenim listama.

- Ti koji napuštaju stranke su nezadovoljni načinom na koji se te stranke vode. Ti fenomeni nisu vezani za vladajuću većinu, već su vezani za oporbu, govori i dodaje kako oporba ima problema s vlastitim identitetom i političkim programom.

'Velikosrpski režim odgovoran za zločine u Hrvatskoj i Vukovaru'

Zamoljen da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj, rekao je da nije čuo Penavinu izjavu te naglasio: "Notorna je činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine, pa isto tako i za zločine počinjene u Vukovaru te je spoznaja o tome što je povijesna istina iznimno važna i za proces poboljšanja odnosa sa Republikom Srbijom".

- Ali, volio bih da u fokusu svih nas sada bude gospodarski rast, projekt Slavonija, gdje velika sredstva dolaze iz EU fondova i gdje gradimo 500 dječjih vrtića, pitanje ulaska u Schengen, zašita granica od ilegalnih migracija. Puno je novih izazova i volio bih da svi zajedno budemo na to koncentrirani", rekao je Jandroković.

'Nadam se da će u Saboru biti manje uvreda i niskih udaraca'

Jandroković je naglasio kako 16. počinje plenarno zasjedanje i trajati će do 12.travnja. Ima 140 točaka dnevnog reda, a najveći broj su zakonski prijedlozi Vlade.

- Očekujem konstruktivan rad, očekujem da se zastupnici međusobno uvažavaju, da toleriraju i respektiraju drugačija mišljenja. Nadam se da će biti manje uvreda i niskih udaraca koje, na žalost, gledamo često u Saboru, istaknuo je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!