15:41 / 05.03.2018.

Autor: S.M./HRT

Jandroković: Oporbi neće uspjeti smjena Martine Dalić

-

-

Foto: - / -

U emisiji Hrvatskoga radija "S Markova trga" predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako se nada da će novi izvanredni povjerenik za Agrokor privesti kraju proces u vezi s tim koncernom.
U emisiji Hrvatskoga radija "S Markova trga" predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako se nada da će novi izvanredni povjerenik za Agrokor privesti kraju proces u vezi s tim koncernom.

Dogodile su se promjene, po mome mišljenju opravdane. Vjerujem da će novi povjerenik na kvalitetan način privesti taj proces kraju, da će se postići nagodba, da će se očuvati radna mjesta, hrvatski dobavljači i kompanija. Nadam se da ćemo do ljeta moći reći da smo uspješno završili taj veliki projekt, kazao je Jandroković

Osvrćući se na činjenicu da će novi povjerenik i njegova zamjenica već za mjesec dana biti na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, Jandroković je izjavio da je tu praksu uveo zastupnik Darinko Kosor. Već na prvoj sjednici pokazalo se da je ta rasprava korisna. Naravno da je tu bilo i elemenata politikantstva, ali to je tako u političkom radu. Oporba pokušava izvući za sebe određene političke bodove.

Nije se složio s tezom da je ta prva sjednica Odbora bila početak odlaska bivšeg povjerenika Ante Ramljaka. U trenutku kada je postalo jasno da postoje ugovori između AlixPartnersa i poduzeća u kojemu je nekada radio povjerenik također je postalo jasno da se radi o takvoj praksi koja nije poželjna. Promjene su bile nužne, a sjednica Odbora samo je dodatno dala jedan smjer i ubrzala možda taj proces.

Izjavio je i kako očekuje da će zakon proći "test ustavnosti" jer se očekuje odluka Ustavnog suda o ustavnosti lex Agrokor. Ustavni sud dat će svoj pogled. Nadam se da će odluka potvrditi ustavnost tog zakona, kazao je. 

Govoreći o tome da opozicija ujedinjeno namjerava tražiti opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, istaknuo je da je pravo oporbe da preispituje rad ministara. To je oporba učinila već četiri puta.

Moje mišljenje je da im ta inicijativa neće proći, odnosno da neće uspjeti smijeniti potpredsjednicu Vlade. Još jednom ponavljam da je to njihovo legitimno pravo
, kazao je Jandroković.

Na izjavu urednice i voditeljice Sanje Rabuzin Pavić kako je opozicija svjesna da neće moći izazvati smjenu ministrice te da želi izazvati raspravu o tome, Jandroković je tek kazao kako je legitimna želja oporbe da se raspravlja o Agrokoru. To će biti još jedna inicijativa u kojoj će oporba doživjeti poraz

Osvrćući se na preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kazao je: Da je lako doći do rješenja i takvog teksta koji bi bio prihvatljiv svima, onda bismo to već i učinili u proteklih 28 godina. Poštujem rad i konačan ishod rada tog povjerenstva. Uložili su veliki trud. Nije bilo lako s obzirom na sastav povjerenstva. Nije mi draga rakcija dijela javnosti. Povjerenstvo je dalo značajan doprinos oko onoga što se događalo u hrvatskoj prošlosti koja je vrlo složena, a dali su i preporuke kako riješiti ta pitanja ubuduće. No od dijela javnosti dočekani su "na nož", izjavio je među ostalim. Ovo je vrlo dobar materijal za početak rasprave. Bitno je da razgovaramo i da se to sve događa u jednoj civiliziranoj atmosferi, dodao je.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dobilo je prošli tjedan novu predsjednicu. I ovoga puta se potvrdilo da je vladajuća većina čvrsta. Bilo je 78 glasova prilikom tajnog glasovanja. Imamo novo povjerenstvo i novu predsjednicu, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na pitanje hoće li novu predsjednicu opteretiti tvrdnje oporbe da je izabrana u nedemokratskoj proceduri, kazao je da procedura nije bila demokratska, već u skladu sa zakonom i Poslovnikom Hrvatskog sabora. Osim toga, i bivša predsjednica Povjerenstva izabrana je glasovima većine u tadašnjem sazivu, dodao je.

Osvrćući se na to da Sabor nije prošli tjedan dobio novi Poslovnik, ali je prvi put odradio noćnu smjenu, Jandroković je rekao da je cilj oporbe bio da pokuša ovakvim načinom rasprave onemogućiti većinu da donese Poslovnik. Ima čak 500 amandmana na Poslovnik, što "sigurno" traži 20 sati rasprave o njima, izjavio je.

Na pitanje je li se moglo izbjeći otvaranje rasprave o Poslovniku pet minuta do ponoći, Jandroković je kazao da se dnevni red već prije znao. U petak se zna što će se raditi idući tjedan. Ta je tema bila treća na dnevnom redu i došla je na red kada su iscrpljene prva i druga točka. Samo na stanke smo izgubili oko dva i pol sata. Da je oporba željela da ta točka dođe na dnevni red ranije, ne bi uzimali vrijeme za nešto što nije prioritetno, izjavio je među ostalim.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!