Jandroković pisao Penavi: Pokušali ste degradirati Hrvatski sabor

16.01.2023.

16:05

Autor: HRT/Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je pismo Ivanu Penavi, neugodno iznenađen time što je vukovarski gradonačelnik onemogućio da Nikola Mažar govori na 25. obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ocijenivši to pokušajem degradacije Sabora.

Iznimno me neugodno iznenadila činjenica da je izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora bila uskraćena prigoda za obraćanje, napisao je Gordan Jandroković vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi kao organizatoru jučerašnje svečane akademije u Vukovaru.


Podsjetio je pritom da su se na prigodnoj svečanoj akademiji, među brojnima, priliku imali obratiti predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić te Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i savjetnica prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.


- Ta Vaša odluka ne predstavlja samo ozbiljan organizacijski propust nego i pokušaj degradacije najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Hrvatske te narušavanja njegove suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ocijenio je Jandroković.


Osobno ga je, dodao je, posebno rastužila činjenica što takvo nepoštovanje Hrvatskog sabora izražava jedan od njegovih zastupnika.


Odabir Mažara za izaslanika nije bio slučajan


- Želim istaknuti kako odabir za mog izaslanika u ovoj prigodi nipošto nije bio slučajan. Poput Vas, gospodin Mažar saborski je zastupnik iz V. izborne jedinice, koja obuhvaća i grad Vukovar. Držim kako bi osobito vrijedna bila simbolika obraćanja svečanoj akademiji od strane saborskog zastupnika koji se u Vukovar vratio upravo 1998. godine, istaknuo je predsjednik Sabora u pismu vukovarskom gradonačelniku.


Uvjeren je da je Penava onemogućavanjem obraćanja izaslanika predsjednika Sabora, nažalost, propustio i priliku odaslati važnu političku poruku o stavljanju nacionalnog iznad stranačkog i lokalnog.


- Obilježavanje postignuća od iznimne nacionalne važnosti treba koristiti za afirmaciju zajedništva, a ne zlorabiti u dnevnopolitičke svrhe ili za potpirivanje neslaganja na lokalnoj razini. To nije samo pitanje domoljublja nego i osnovne političke kulture. Sa žaljenjem mogu konstatirati kako Vaša duboko pogrešna odluka dokazuje kako to ovaj put niste uspjeli prepoznati, dodao je.


Jandroković u pismu napominje i da važnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak RH, nadilazi granice naše države jer Prijelazna uprava UN-a u istočnoj Slavoniji (UNTAES), završena 15. siječnja 1998., ostaje jedna od najuspješnijih mirovnih operacija Ujedinjenih naroda u povijesti te organizacije.


- Poštovani gospodine gradonačelniče, vjerujem kako ne dvojite da se Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ubraja u presudne događaje suvremene hrvatske povijesti. Držim da nas žrtva hrvatskih branitelja, kao i ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sve zajedno obvezuju da se prema takvim događajima odnosimo s posebnim poštovanjem, odgovornošću i uključivošću, poručio je na kraju pisma vukovarskom gradonačelniku Penavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!