Jandroković: Ponosan sam da ću imati čast i drugi puta biti predsjednik Sabora

21.07.2020.

18:12

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Gordan Jandroković je ujedno i prvi predsjednik Sabora od hrvatske neovisnosti koji bi mogao biti i reizabran na tu funkciju.
Predsjednik Sabora i u novom će sazivu biti, prema prijedlogu saborske većine, Gordan Jandroković. Iz kvote vladajućih, za potpredsjednike Sabora bit će predloženi Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin. Iz redova oporbe, potpredsjednici Sabora trebali bi biti Rajko Ostojić iz SDP-a i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta.

Dogovoreni kandidati za potpredsjednike Sabora


Gordan Jandroković
je ujedno i prvi predsjednik Sabora od hrvatske neovisnosti koji bi mogao biti i reizabran na tu funkciju.

- Sve ćemo napraviti prema proceduri i prema protokolu i ponosan sam da ću imati čast i drugi puta ako dobijem potporu zastupnica i zastupnika, obnašati poziciju predsjednika Sabora. Vjerujem da ćemo u ovom sazivu raditi na korist hrvatskih građana. Zahtjevno je vrijeme pred nama, izazovno, ali vjerujem da bez obzira na različite stranačke pripadnosti, svjetonazore, ideje, programe, da ćemo primarno raditi u interesu naše Domovine i naših ljudi, rekao je Gordan Jandroković.

Što se tiče Odbora, rekao je da će Odbor za vanjsku politiku voditi Gari Capelli. Odbor koji se bavi europskim fondovima vodit će bivši ministar Marko Pavić, Odbor za gospodarstvo vodit će Žarko Tušek, naš predsjednik županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

- Ostvario je odličan uspjeh na ovim izborima. To je jedna pozicija koja je važna u radu Sabora i taj će Odbor imati važnu ulogu u budućim godinama, rekao je Jandroković.

Nemamo, dodaje, službenu informaciju od oporbe tko će biti potpredsjednik Sabora.

- Ta je odluka u rukama oporbe, oni međusobno postižu dogovor o tome, pretpostavljam da će to kao najjači oporbeni Klubovi SDP i Domovinski pokret dati svoje prijedloge, hoće li to biti gospodin Škoro i gospodin Ostojić, vidjet ćemo, ali budući da je takva praksa da oporba predlaže svoje kandidate, mi ćemo ih sasvim sigurno prihvatiti kao vladajuća većina.

Na pitanje o Ivanu Malenici da je pozitivan na koronavirus, i može li to ikako utjecati na sutrašnje konstituiranje rekao je da je Malenica stavio mandat u mirovanje i da imaju zamjensku zastupnicu.

- Nemamo nikakvih problema, imamo 76 zastupnica i zastupnika koji će podržati hrvatsku Vladu.

Hoće li to promijeniti planove vezane za izlazak budućih ministara pred saborske Odbore s obzirom na to da ministar Ivan Malenica ne može doći u četvrtak u Sabor i hoće li to imenovanje biti odgođeno, odgovara ne.

- Na plenarnoj sjednici glasuje se i o predsjedniku Vlade i o ministrima, dakle jedino kada se biraju novi ministri tijekom mandata onda se to raspravlja na Odborima. Ovo će biti objedinjena rasprava na plenarnoj sjednici, na kraju premijer i ministri polažu prisegu, to Ivan Malenica neće moći učiniti, ali kad bude prva prilika onda će položiti prisegu, to ne utječe na rad Vlade.

Hoće li se premijer Andrej Plenković morati ponovno testirati zbog razgovora s potencijalnim ministrima, tako i Malenicom, Jandroković odgovara kako ovoga puta neće.

- Zbog toga što ministar Malenica nije bio od četvrtka u Zagrebu, odnosno nije imao kontakt proteklih pet dana ni s kim iz Vlade, a ja ga nisam vidio proteklih desetak dana.

Što se tiče nedolaska predsjednika Republike Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu, rekao je da je šteta što ga neće biti.

- To je prvi put da se to događa i ja sam još jučer rekao da to nije u redu, mislim da mi moramo poštovati tradiciju i dobre običaje. I premijer i predsjednik Sabora bili su na inauguraciji predsjednika i otići ću i drugi puta ako budem u prilici i žao mi je da ne držimo do toga da u takvim situacijama koje su svečane i gdje demonstriramo suradnju institucija i međusobni respekt da je predsjednik Republike odlučio ne doći. Nisu mi poznati razlozi.

Je li sada i on zaradio "hejtersku pusu", rekao je "ja ne hejtam".

- Ja bih volio da u takvim situacijama državni vrh i svi oni koji predstavljaju institucije, budu ondje gdje građani očekuju. To je odluka predsjednika Republike, on za nju odgovara i razloge bi trebao sam objasniti.

Hoće li nakon ovoga mandata u političku mirovinu, kaže kako su četiri godine jako puno vremena i da je sada koncentriran na sutrašnji dan.

- Politika je takav posao u kojem ima i uspona i padova, to je rezultat mojeg truda i posla kojim se bavim, rekao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!