08:52 / 30.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Jandroković pozvao Bernardića da podnese ostavku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa donijelo je odluku da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja.
Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa donijelo je odluku da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja, odnosno članak 5 Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Predsjednik SDP-a je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije.

Povjerenstvo je ocijenilo da je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, s obzirom na to da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija već na temelju diskrecijske procjene same škole koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultantskog rada kao i to da će biti promotor i ambasador škole.

Povjerenstvo je ocijenilo da u ovom slučaju nije riječ o daru jer se iz ugovora vidi da se radi o dvostranom pravnom odnosu, ali se dužnosnik našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Bernardić: Nisam znao da je stjecanje znanja sukob interesa

- Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, nažalost, sve povezano s vrhom vlasti, ustvrdio je čelnik SDP-a.

Na primjedbu da je to stjecanje znanja dobio besplatno dok bi netko drugi za to morao platiti više od 260 tisuća kuna te da se obvezao promovirati tu školu, Bernardić je tek kazao:

- Mislim da sam vam sve po tom pitanju jasno odgovorio.

Jandroković: Neka Bernardić podnese ostavku

- 260 tisuća kuna bila je donacija odnosno potpora koju je Bernardić dobio. Vidio sam sada odluku Povjerenstva da tu nema nikakve sankcije. Sada me zanima kakva je to odluka, u kojoj je netko suprotno pravilima i zakonu dobio 260 tisuća. Ovo je natura usluga, ali je vrijedno taj novac, a nema nikakve sankcije. Za puno manje stvari, kada je u pitanju gospodin Pokaz, vrlo je oštro bio napadnut predsjednik HDZ-a, tražila se i ostavka. Ako je tako principijelan, neka sada i Bernardić sam podnese ostavku. To je jako ozbiljan slučaj, jedan od najozbiljnijih jer se radi o izravno stečenoj materijalnoj dobiti, izjavio je komentirajući odluku Povjerenstva predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ostale odluke Povjerenstva

Povjerenstvo je kaznilo saborskog zastupnika Hrvoja Runtića s 4000 kuna koje će platiti u četiri rate jer nije u svoju imovinsku karticu unio porezni dug i dug prema fizičkoj osobi.

Povjerenstvo je također odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog toga što je putem društvenih mreža reklamirao vitamin C trgovačkog lanca DM, budući da je utvrđeno da Pernar nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu sa tom tvrtkom.

Postupak neće biti pokrenut ni protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer nije utvrđen nikakav osobni interes gradonačelnika vezan uz prošlogodišnji posjet predsjednika Gradske skupštine Jagodine Dragana Markovića Palme, čiji je posjet izazvao negodovanje javnosti.

Povjerenstvo je odgodilo razmatranje slučaja saborskog zastupnika Siniše Varge vezano uz obavljanje konzultantskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!