14:04 / 01.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Jandroković pozvao na smirivanje strasti i tenzija

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, komentirajući najnovije kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović upućene vladajućima vezano uz demografiju i reforme, pozvao na smirivanje strasti i tenzija.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, komentirajući najnovije kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović upućene vladajućima vezano uz demografiju i reforme, pozvao je na smirivanje strasti i tenzija.

Jandroković je, odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, odbio ulaziti u bilo kakve polemike i političke obračune, nakon što mu je početkom tjedna iz Ureda predsjednice neslužbeno poručeno da laže.

Proteklih su dana, prema njegovoj ocjeni, pale teške riječi koje bolje da se ne izgovaraju na visokim dužnostima, te je pozvao na smirivanje strasti i okretanje poslu u rješavanju izazova s kojima se Hrvatska suočava. 

Danas neću ulaziti ni u kakve političke obračune. Zadnji put sam bio napadnut i samo sam se branio, rekao je Jandroković, koji nije odgovorio je li se prepoznao u kritikama koje je Grabar-Kitarović uputila na račun "političara zagrebačkih salona koji su se otuđili od naroda".

Na kritike predsjednice da se ne provode reforme, odgovorio je da Vlada puno radi, ima dobre rezultate i treba nastaviti raditi. Postignuta je nagodba u vezi s Agrokorom, ostvaren proračunski suficit, rast BDP-a, cijeli niz projekata povezanih s članstvom u EU-u, od Pelješkog mosta do LNG-a, za koji vjerujem da će biti ostvaren, rekao je Jandroković.


Vlada nije kriva za jačanje populističkih stranaka

Smatra da Vlada dobro radi svoj posao, a Hrvatskoj treba više političkog mira, treba smanjiti ideološke i političke bitke, te se usmjeriti na poboljšanje standarda građana. 

Jandoković ne vidi krivnju Vlade za jačanje populističkih stranaka u Hrvatskoj. To je trend koji pogađa mnoge zemlje i za koji je potrebna politološka, sociološka i pravna analiza. To je novo vrijeme i trebat ćemo naći na njega odgovore. Odgovorni političari moraju nuditi rješenja i moramo se boriti za Ustav, parlamentarnu demokraciju, vladavinu prava, slobodu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava. To su ozbiljni izazovi s kojima se moramo uhvatiti u koštac, poručio je.

Vezano uz referendumska pitanja koja pred birače žele staviti inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" rekao je kako ga čudi što u Sabor već nisu dostavljeni potpisi kako bi se otklonili prigovori, koji se čuju ovih dana, da se potpisi i dalje prikupljaju.

Ne znam ništa o tome, ali zbog transparentnosti postupka to bi bilo bolje, rekao je Jandroković.

Pojasnio je da se po proceduri prikupljeni potpisi za raspisivanje referenduma trebaju dostaviti u Vladu, gdje će ih provjeriti Ministarstvo uprave. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav imat će raspravu o referendumskim pitanjima i, s obzirom na oprečne stavove ustavnopravnih stručnjaka, očekujem da će taj saborski odbor od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o referendumskim pitanjima, rekao je Jandroković nakon sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!