Jandroković primio Žigmanova

13:49 / 19.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Susret Jandrokovića i Žigmanova

Susret Jandrokovića i Žigmanova

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije Tomislava Žigmanova.

Čelnik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini Žigmanov izvijestio je kako je lista "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani", kojoj je bio nositelj, na parlamentarnim izborima u koaliciji s nekoliko manjinskih stranaka osvojila zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

Gospodin Žigmanov kazao je kako očekuje skoro konstituiranje Skupštine.

Ujedno je spomenuo konzultacije o sastavljanju nove vladajuće većine te mogućnost sudjelovanja DSHV-a u njenom formiranju pod jasno definiranim uvjetima.

Prije svega, rješavanja statusnih pitanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, proeuropske politike nove srbijanske vlade i konstruktivnog pristupa hrvatsko-srpskim bilateralnim odnosima.

Predsjednik Sabora Jandroković čestitao je gospodinu Žigmanovu na izboru u Narodnu skupštinu posebno naglasivši da je on prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine koji je izabran kao zastupnik u tom predstavničkom tijelu.

Iskazao je svoje uvjerenje kako će ta nova pozicija pridonijeti boljem statusu i ravnopravnijoj društvenoj poziciji hrvatske zajednice u Srbiji.

Naglasio je nužno osiguranje zastupljenosti predstavnika hrvatske zajednice i u ostalim tijelima državne vlasti te javnim institucijama.

U razgovoru o identitetskom pitanju Hrvata u Vojvodini, tzv. bunjevačkom pitanju, sugovornici su osudili pokušaje podjele hrvatskog korpusa s ciljem raslojavanja hrvatske zajednice u Srbiji.

Kao negativan primjer naveli su proglašenje lokalnog hrvatskog dijalekta bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici te iskazali zabrinutost zbog nedovoljnog ostvarivanja manjinskih prava Hrvata iz područja obrazovanja, izvijestili su iz Hrvatskog

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!