Jandroković prozvao oporbu zbog Ukrajine, oni odgovorili

24.02.2023.

14:48

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Nino Raspudić, Ivan Penava i Gordan Jandroković

Nino Raspudić, Ivan Penava i Gordan Jandroković

Foto: Vijesti / HRT

Minutom šutnje u hrvatskom saboru odana je počast svim poginulima za slobodu Ukrajine. Predsjednik Sabora podsjetio je da je samo dan nakon ruskog napada Hrvatski sabor jednoglasno donio Deklaraciju kojom podupire teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine. Kako je naglasio Jandroković, takva podrška nije ponovljena 16. prosinca prošle godine, kada nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika. Na prozivanja predsjednika Sabora odgovorila je oporba.

- Želim jasno kazati kako ukrajinski narod može računati na našu trajnu solidarnost i nastavak snažne podrške u njihovoj pravednoj borbi za slobodu. Bez posustajanja. Činit ćemo to u svim segmentima gdje možemo pomoći, dok god bude potrebno. Do konačne pobjede. Jer mi ukrajinsku borbu zaista dobro razumijemo. To nije floskula nego činjenica. Zato su Hrvati dužni biti uz Ukrajince. I ostati na istoj, ispravnoj strani povijesti, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ).

Na prozivanja predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića reagirala ije oporba te mu odgovorila.

- Nije nam to bio povod za takvu odluku nego primarno osjećaj odgovornosti prema svom narodu. Takvog smo stava i danas. Obučavati naoružanu stranu vojsku države koja je u ratu na svom teritoriju, apsolutno je za Hrvatsku neprihvatljivo. I o tome na kraju krajeva, nažalost, a neću koristiti ovu situaciju s pirotehničarima, ali ću reći da smo ogromnu cijenu platili u Domovinskom ratu s obzirom na svoj broj. Puno smo se puta u povijesti izlagali i ginuli pod Staljingradom, pod različitim vojskama, pod različitim imperijama. Mislim da je vrijem za malo mira za Hrvatsku, za bavljenje problemima svojih građana i za izgrađivanje svoje države u jedno snažno i demokratsko društvo, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

- To njihovo korištenje tragedije ukrajinskog naroda za prikrivanje vlastitog kriminala, političke i moralne propasti stvarno postaje degutantno. Doista očekujem da ukrajinska ambasada počne reagirati na korištenje ukrajinske patnje i žrtve na takav način. Mi smo na početku agresije na Ukrajinu izglasali u Saboru deklaraciju i tu smo rekli sve. A to da su oni očekivali da ćemo mi podržati gaženje Ustava nakon što su se neovlašteno naobećavali u Bruxellesu, Grlić Radman i nakon njega i Plenković, pa kad su vidjeli da to ne može proći potpuno suprotno onome što određuje članak 7. Ustava, htjeli progurati kroz Sabor. Mi smo na taj Ustav prisegnuli i moramo braniti Ustav i ustavne vrijednosti, istaknuo je Nino Raspudić iz Mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!