Jandroković: Rasprave sve više idu u sferu međusobnog vrijeđanja

27.09.2022.

12:13

Autor: HRT/Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HRT / HTV

Uže saborsko Predsjedništvo predložilo je u utorak mjere za unapređenje rada na plenarnoj sjednici, s obzirom na to da, kako je rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, rasprave sve manje idu u smjeru analize zakona, a sve više odlaze u sferu međusobnog vrijeđanja.

Zajednički je zaključak da rasprave sve manje idu u smjeru analize zakona, a sve je više rasprava koje nisu fokusirane na točku dnevnog reda, nego odlaze u sferu međusobnog vrijeđanja, kazao je Jandroković nakon sjednice užeg Predsjedništva. Puno vremena troši se na neproduktivne rasprave, repliciranja i povrede Poslovnika, a ne na meritum rasprave i zakone, dodao je Jandroković pitajući se je li zbog toga niska popularnost Hrvatskog sabora u javnosti.

Ne bi bilo dobro mijenjati saborski Poslovnik na polovici mandata

Predsjedništvo Sabora predložilo je tri opcije, da se ukine institut povrede Poslovnika koji se često zloupotrebljava, da se uvede financijsko kažnjavanje zastupnika koji namjerno krše Poslovnik, ili da sve ostane kako je sada uz izricanje opomena predsjedavajućeg. Zaključilo je i kako ne bi bilo dobro mijenjati saborski Poslovnik na polovici mandata kako ne bi bilo prigovora o sužavanju prava uoči izbora.

Oko 95% stegovnih mjera je bilo zbog zloupotrebe povrede Poslovnika, rekao je Jandroković i naglasio da nikome ne žele uskratiti pravo govora.

Dopis s prijedlozima bit će upućen klubovima zastupnika i nakon što se očituju donijet će se eventualne promjene.

- Bio bih žalostan da moramo zastupnike financijski kažnjavati kako bi poštivali red i proceduru, kazao je Jandroković o mjeri koju je predložio potpredsjednik Sabor Furio Radin za zastupnike koji kontinuirao krše saborski Poslovnik.

Dodao je i kako ono što je izrečeno u zloupotrebi instituta povrede Poslovnika često završi u medijima te da taj način rada odgovara pojedincima koji su najdeblje kože i koji su skloni incidentu, skloni uvrijediti i napraviti nešto zbog čega će dobiti medijsku pažnju. Ozbiljnim političarima ovo nije u interesu, naglasio je.

Neprimjeren govor pojedinih zastupnika

Tema sjednice bio je i neprimjeren govor pojedinih zastupnika, korištenje uvreda na osobnoj razini ili formulacije na rubu govora mržnje, gdje je zaključeno da je kažnjavanje zastupnika pravo predsjedatelja koji mora procijeniti je li nešto opravdano kazniti ili nije.

- Vrlo je tanka linija u nekim situacijama pogoditi radi li se o grubom političkom govoru ili se radi o nečemu što izlazi iz okvira i predstavlja grubu uvredu ili čak govor mržnje, rekao je Jandroković.

Predsjednik Sabora još jednom je pozvao zastupnike da koriste oštar politički govor ali izbjegavaju uvrede na osobnoj razini i govor mržnje.

Očekujem dogovor oko ravnatelja VSOA-e

Jandroković je komentirao i izbor novog ravnatelja VSOA-e kazavši kako očekuje dogovor oko toga između predsjednika Vlade i predsjednika RH.

- To je prevažna pozicija, čelnik VSOA-e je jedna od bitnijih funkcija i tu treba postići dogovor kazao je Jandroković te na novinarski upit izrazio nadu da će postizanje dogovora trajati kraće nego što je bilo slučaj kod predsjednika Vrhovnog suda.

Jandroković: I hrvatski članovi Uprave INA-e moraju podnijeti ostavku

Predsjednik Hrvatskog sabora među ostalim je komentirao i predloženog člana Uprave INA-e.

- Predsjednik Vlade najavio je da uz kadrovske promjene treba raspravljati i o novom modelu upravljanja. Očekujem da će se nastaviti dijalog s mađarskom stranom, rekao je. Smatra da svi članovi Uprave moraju podnijeti ostavku, pa tako i hrvatski članovi. 

Za oporbeno uvjetovanje podrške promjenama Ustava u dijelu koji se tiče referenduma uvrštavanjem prava na pobačaj Jandroković je kazao kako za to neće dobiti podršku vladajuće većine ni desne oporbe.

- Ovo je sada neka vrsta ucjene, kazao je i poručio kako je riječ o temi koja duboko dijeli društvo te da zato o tome ne žele voditi raspravu.

Jandroković je najavio i obilježavanje Dana Hrvatskog sabora 8. listopada kada će se ponovno otvoriti vrata Sabora za građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!