Parolin: Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH

12.05.2022.

11:35

Autor: M.M./HRT

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin i premijer Andrej Plenković

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin i premijer Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin boravi u posjetu Hrvatskoj povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa. Poručio je da Vatikan pridaje veliku važnost poštivanju jednakopravnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini.

Parolin je na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem tijekom svog trećeg službenog posjeta Hrvatskoj rekao da je misija i predanost Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnosti triju naroda u BiH.


- Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza, rekao je državni tajnik, dodavši da Vatikan mora nastaviti naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije.

Parolin je kazao da su odnosi Hrvatske i Vatikana izvrsni, pa pohvalio redoviti polugodišnji sastanak Biskupske konferencije i Vlade koja je dobra formula da dvije strane izravno razgovaraju.

Gordan Jandroković i kardinal Pietro Parolin

Gordan Jandroković i kardinal Pietro Parolin

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Jandroković razgovarao s kardinalom Pietrom Parolinom

Parolin se susreo i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i održao govor u toj instituciji. 

Dvojica sugovornika iskazala su zadovoljstvo izrazito dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Svete Stolice temeljenima na čvrstim i povijesno dugim vezama. Uz veliku ulogu Katoličke Crkve u očuvanju hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, predsjednik Jandroković naglasio je da hrvatski narod sa zahvalnošću pamti snažnu podršku Svete Stolice kad je 13. siječnja 1992. među prvima priznala Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. U trideset godina od uspostave diplomatskih odnosa, čak četiri pastoralna pohoda Svetog Oca i brojni bilateralni posjeti potvrdili su snažne i neraskidive veze Hrvatske i Svete Stolice, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Sugovornici su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin govorio je o naporima i pozivima Svetog Oca Franje na prekid oružanog sukoba i na uspostavu mira.

Predsjednik Sabora Jandroković izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti prelijevanja krize iz Ukrajine na jugoistok Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Upoznao je državnog tajnika sa situacijom u toj državi te izrazio zabrinutost za položaj i opstojnost hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Ujedno je pozvao i zamolio državnog tajnika da Sveta Stolica svojim moralnim autoritetom pomogne u rješenju koje će jamčiti ravnopravnost i jednakost sva tri naroda.

Po završetku bilateralnog sastanka, državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin održao je govor pred zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Zoran Milanović i kardinal Pietro Parolin

Zoran Milanović i kardinal Pietro Parolin

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Milanović i Parolin o ratu u Ukrajini, situaciji u BiH...

Parolina je u svojem uredu danas primio i predsjednik Zoran Milanović. Razgovarali su o odnosima Hrvatske i Svete Stolice, koji povijesno traju više od 1300 godina, o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te o situaciji u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.


Uz državnog tajnika Parolina bili su apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, prvi tajnik u Apostolskoj nuncijaturi u Hrvatskoj Alfred Rayan DSouza te prvi savjetnik u Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

Na sastanku su bili i privremena otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!