Jandroković se nada da će posjet Nehammera razjasniti situaciju oko Schengena

22.11.2022.

14:14

Autor: HRT/V.G./Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u utorak kako se nada da će situacija s hrvatskim pristupanjem šengenu biti "jasnija i vidljivija" poslije posjeta austrijskog kancelara Zagrebu u srijedu, nakon što se ranije austrijski ministar unutarnjih poslova usprotivio širenju prostora Schengena.

Vode se još određene rasprave. Sutra je vrlo važan posjet austrijskog kancelara (Karla Nehammera) Zagrebu gdje se nadam da će situacija biti jasnija i vidljivija, kazao je novinarima Jandroković u Strasbourgu.

Austrijski kancelar Karl Nehammer sastat će se u srijedu u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Proces europskih integracija je uvijek individualan. Tako je bilo i kada smo pregovarali za punopravno članstvo u Europskoj uniji, podsjetio je Jandroković.

- Kada su u pitanju Rumunjska i Bugarska, njihov put je drugačiji. Oni su puno dulje u čekaonici za ulazak u Schengen. Hrvatska podržava njihov ulazak, ali je isto tako važno naglasiti da sve treba treba procjenjivati po njihovim individualnim postignućima.

Istaknuo je i da je Hrvatska "ispunila prema ocjenama neutralnih promatrača najzahtjevniju proceduru do sada" te je potpuno spremna za pristupanje schengenskom prostoru.

- Za Hrvatsku je važno da nakon što je ispunila vrlo zahtjevnu proceduru - 281 preporuku - i da iz tog razloga 1. siječnja postane članica šengenskog prostora, dodao je.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po velikom povećanju broju tražitelja azila u Austriji.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u schengensku zonu koji se očekuje početkom 2023. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu.

Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Jandroković je u Europskom parlamentu u srijedu, na marginama obljetnice 70. godina Europskog parlamenta, bilateralno razgovarao s predsjednicom Senata Kraljevine Belgije Stephanie D'Hose i s predsjednikom Nacionalne skupštine Bugarske Veždijem Rašidovim.

Belgijsku je kolegicu Jandroković, kako stoji u priopćenju, izvijestio o hrvatskim strateškim ciljevima - ulasku u europodručje, Schengen i OECD.

- Razmijenjena su mišljenja u svezi ruske agresije na Ukrajinu, te je potvrđena snažna predanost europskom jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i nastavku svestrane pomoći Ukrajini. Sugovornici su se posebno su se osvrnuli na aktualnu energetsku sliku Europe i nacionalne planove nošenja s predstojećim energetskim izazovima, priopćio je Hrvatski sabor.

Na sastanku s bugarskim kolegom ocijenjeno je da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja.

- Razgovaralo se o vanjskopolitičkim prioritetima dviju država, uz poseban naglasak na članstvu u schengenskom području, europodručju i OECD-u, navodi se u priopćenju ureda Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!