22:13 / 09.10.2019.

Autor: HRT

Jandroković: Spremni smo na sve opcije ako će to biti nužno

-

-

Foto: - / -

Nakon satanka vladajuće koalicije na koji nije došao nitko iz HNS-a predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je dobre volje i odmoran.
Nakon satanka vladajuće koalicije na koji nije došao nitko iz HNS-a predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je da će se još razgovarati o ultimatumu HNS-a, koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ne povećaju plaće u prosvjeti, te poručio da HDZ ne pristaju na ultimatume i spremni su na sve opcije.

- Nema potrebe da bilo tko postavlja ultimatume jer na taj način nećemo doći do rješenja, istaknuo je Jandroković nakon koalicijskog sastanka na kojemu je bilo riječi  o poruci koju je uputio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak o izlasku njegove stranke iz koaliciji ako se u proračunu za iduću godinu ne predvidi povećanje koeficijenata za 4,3 posto u prosvjeti. O tome će se još razgovarati, rekao je Jandroković te istaknuo  da je više puta ponovljeno da se neće pristati ni na kakve ultimatume. Odbio je špekulirati o tome može li Vlada opstati bez HNS-a. "Još postoji mogućnost razgovora, pa ćemo onda vidjeti", dodao je.

- HDZ je stožerna stranka koalicije, imamo razumijevanja za stavove naših koalicijskih partnera, spremni smo za razgovore. Ali još jednom ponavljam, spremni smo na sve opcije ako će to biti nužno, poručio je Jandroković.

Vezano za sutra najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama pozvao je na razboritost.

- Mi smo spremni povećavati plaće, to se vidi iz ove tri godine mandata Vlade Andreja Plenkovića gdje su prosječne plaće porasle za 12 posto. Tako je i kod prosvjetara, dakle otprilike 11 i pol posto je povećanje osnovice. Prema prijedlogu koji je došao od strane Vlade dva plus dva, znači u tri godine mandata plaća bi porasla  za otprilike 15 posto. Dakle, radi se o osjetnom povećanju, naravno da se može bilo bi i više. Međutim, moramo voditi računa i o državnim financijama, o održivosti financijskog sustava. Postoje i policajci, postoje i carinici, postoji čitav niz sektora koji bi isto tako tražili onda povećanje plaća. Možemo dati onoliko koliko država ima, istaknuo je Jandroković.

U prvom dijelu sastanka koalicijski partneri razgovarali su o novom kalendaru državnih blagdana i spomendana, a Jandroković kaže da je prijedlog HDZ-a dobio potporu koalicijskih partnera.

- Iskazali su razumijevanje za ovakav odabir, smatraju da su dobro odabrani i novi državni blagdani i neradni dani, a i oni datumi koji će biti spomendani tako da smo vrlo zadovoljni ishodom razgovora, istaknuo je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!