13:47 / 19.04.2021.

Autor: Hina

Jandroković srednjoškolcima: Zakoni i odluke Sabora u korist građana

Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce

Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je u ponedjeljak 8. simuliranu sjednicu Sabora za srednjoškolce i pritom im poručio da zakoni i odluke koje Sabor donosi moraju biti u korist građana, koji su taj Sabor birali.


- Osim što je predstavničko tijelo, Sabor je i mjesto gdje se donose zakoni. Oni su iznimno bitni, moramo ih poštivati i truditi se da ono što u Saboru donesemo bude u korist građana koji su nas birali, rekao je Jandroković otvarajući simuliranu sjednicu koja se lani, zbog epidemije koronavirusne bolesti i potresa, nije održala, a ove se prvi put održava videokonferencijskim putem (ZOOM).


Na njoj sudjeluje dvostruko veći broj škola nego inače, njih 57, naglasila je Sanja Šurina, voditeljica saborske Službe za građane, organizatora sjednice.


Rasprave mogu biti oštre, ali treba čuvati dignitet


Napominjući da se Sabor najčešće percipira kao mjesto političkih obračuna, Jandroković je učenicima naglasio kako uvijek, bez obzira što nas ponekad strasti ponesu, treba voditi računa da komunikacija bude primjerena, argumentirana, da pokaže različite stavove, ali i da u konačnici ponudi najbolja rješenja.


- Zagovornik sam da rasprave budu oštre, ali i da čuvamo dignitet jedni drugih, da ne prelazimo crtu, kazao je predsjednik Sabora i naglasio kako predstavnici naroda uvijek moraju voditi računa o interesima tog naroda i te interese uobličavati u kvalitetne zakone.


Izrazio je zadovoljstvo što među mladima postoji interes za politiku, za Sabor, jer, kaže, gledajući društvene mreže, portale, čini se kao da taj interes pada.


- To ne bi bilo dobro, jer politika je djelatnost koja se bavi upravljanjem društvenim procesima, državom, institucijama i iznimno je bitno da na čelu tih procesa i institucija, političkih stranaka budu ljudi koji su dobro obrazovani, koji razumiju društvene i političke procese, rekao je učenicima.


Poručio im je i da se prema zastupnicima trebaju odnositi s poštovanjem, jer su ih birali građani i predstavljaju dio biračkog tijela.


Na dnevnom redu - Zakon o zaštiti životinja


Tema ovogodišnje simulirane sjednice je Zakon o zaštiti životinja. Donoseći ga, učenici-zastupnici proći će sve faze saborskog rada koje uključuju rad u odborima, prvo i drugo čitanje, amandmane.


Učenici, njih 151, na sjednicu se javljaju putem računala iz informatičkih školskih učionica, a jedino su predsjednica i tajnik sjednice fizički u saborskoj dvorani Stjepana Radića.


U projektu, 13 učenika sudjeluje kao saborski novinari. To je važno, jer bez kvalitetnog medijskog praćenja, politika ne bi dobila punu formu, rekao je Jandroković i izrazio nadu da će učenici iduće godine i stvarno moći biti u Saboru, ne samo virtualno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!