Jandroković: To što su učinili dobitnici nagrade "Ponos Hrvatske" daje smisao životu

03.02.2023.

13:57

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je dobitnicima na nagradi "Ponos Hrvatske" za 2022. godinu istaknuvši kako ono što su učinili mnogi od njih daje životu smisao.

- To što ste učinili, mnogi od vas, daje životu smisao, rekao je Jandroković u Hrvatskom saboru dobitnicima nagrade za poštenje, dobrotu, humanost i hrabrost "Ponos Hrvatske koja se dodjeljuje već 18 godina.

Upozorio je da je vrijeme u kojem živimo dosta zahtjevno i teže je nego je bilo prije nekoliko godina. Podsjetio je da smo imali pandemiju koronavirusa, potrese u našoj zemlji, a i na žalost, 500-tinjak kilometara od nas bijesni rat, agresija Rusije na Ukrajinu.

- Nije isto kao što je bilo prije. Teška su vremena i u takvim vremenima posebno treba voditi računa o vrijednostima. Vi ste ovdje zato što ste pokazali vrijednosti kao što su humanost, plemenitost, veliko srce, odvažnost, hrabrost, ljubav prema drugim čovjeku i pomoć drugom čovjeku, rekao je.

Smatra i kako, kada netko živi da bi pomagao drugome, to su velike stvari.

- Naizgled male, ali ustvari puno veće od svega onoga što viđamo u medijima ili na društvenim mrežama. To je ono zbog čega u stvari vrijedi živjeti, istaknuo je.

Jandroković je kazao i da današnji svijet, barem na prvi pogled, stavlja na prvo mjesto jednokratne užitke koji su uglavnom bez puno smisla, uglavnom bez puno sadržaja i vrijednosti.

Smatra i da često izgleda da je mlađoj generaciji najvažnije dobiti klik ili lajk, da budu viđeni, lijepo uređeni, naprave neku feštu i da im se onda drugi dive. No, poručio je, to nisu stvarne vrijednosti i smisao čovjekovog života.

Istaknuo je i da su nagrađeni svojim činom oplemenili drugome život, a time i svoj, te poslali i poruku zajednici da se to isplati činiti. "Ustrajte na tome. Vi ste svojim primjerom obaveza i nama koji se bavimo politikom", kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!