08:07 / 16.05.2019.

Autor: Ivica Grudiček/M.Š./HRT

Jandroković u Bleiburgu danas, a ne u subotu

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: - / HRT

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom položit će vijence i odati počast žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju, u Teznu kod Maribora i Maclju.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom je položio vijence i odao počast žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju, u Teznu kod Maribora i Maclju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio je vijenac u Bleiburgu. Potom je komentirao i činjenicu da je došao u Austriju dva dana prije službene komemoracije.

- Ovamo sam došao iskazati poštovanje žrtvi. Ljudima koji su ubijeni bez sudske presude, ljudima koji su ubijeni iz osvete. Ljudima koji su bacani u masovne grobnice. Govori se o desecima tisuća ubijenih. Zadaća je svih nas komemorirati žrtvu. Isto tako moramo osuditi zločin. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima. Režima koji je pokazao da ne drži do ljudskih prava i međunarodnih konvencija, a to je otvorilo put totalitarnom načinu vladanja. Hrvati su imali tešku povijesti. I povijest Drugog svjetskog rata, poraća te 45 godina totalitarizma. Moramo biti svjesni što se kroz povijest događalo. Sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, za to se treba boriti.

"Ovo nije mjesto gdje se šalju bilo kakve političke poruke"

Na ponovno pitanje zašto onda nije došao u subotu, rekao je da je odlučio doći danas.

- U prvom mi je redu komemoriranje žrtve i osuđivanje komunističog zločina.

Tvrdi da nije izbjegao dolazak u subotu jer je zadnji put doživio zvižduke.
- Protiv sam bilo kakve politizacije ovog ili bilo kojeg drugog skupa gdje se iskazuje poštovanje žrtvama. Volio bih da svi prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

- Ovo nije mjesto gdje se šalju bilo kakve poruke, rekao je Jandroković o činjenici da zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić dolazi privatno na Bleiburg, a nije odabran da dođe u svojstvu predstavnika Hrvatskog sabora.


Plenkovićevi izaslanici Kuščević i Medved

Na glavnoj komemoraciji u subotu u Bleiburgu, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, izaslanik predsjednika Sabora bit će Ante Sanader.

Izaslanici predsjednika Vlade su ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved, a izaslanica predsjednice - predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.


Medved: Treba se pridržavati mjera koje je nametnula Austrija

Ministar Tomo Medved, koji će zajedno s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem kao izaslanik Vlade sudjelovati na središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije, nije htio komentirati je li primjeren prosvjed protiv te komemoracije.

Novinare je zanimalo i kako to da neće biti predstavnika Hrvatskog sabora koji je i pokrovitelj komemoracije, na što je odgovorio da je to odluka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Napomenuo je i da on na komemoraciju na Bleiburg ide svake godine, očekuje da će proći u redu te je pozvao na poštovanje pravila.

- Važno je pozvati sve hodočasnike koji će nazočiti komemoraciji da se pridržavaju mjera koje je austrijska strana nametnula i pravila koja su vrlo jasno naglasili, a dostupna su u medijima, izjavio je Medved.

Potpuno netočnima je ocijenio informacije da je u zadnjih godinu dana porastao broj braniteljskih mirovina.

- Određene strukture i osobe tendenciozno i netočno manipuliraju tim brojkama. Ovih dana svim medijima ćemo dostaviti cjelovitu sliku hrvatskih branitelja koji su korisnici svih oblika mirovina, kazao je Medved.

Ustvrdio je da će se iz tih podataka moći detaljno utvrditi koliko branitelja prima mirovine te sve pojedinosti o njihovu obliku i visini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!