11:30 / 16.09.2018.

Autor: HRT

Jandroković u Zadru: Impresioniran sam

-

-

Foto: - / -

Od države su Zadrani zatražili pomoć za izgradnju jače trafostanice, vrijedne gotovo 100 mil. kn.
Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković u posjetu je gradu Zadru i Zadarskoj županiji.  Razgovarao je sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom te obišao putničke i teretne luke Gaženica.

"Razgovarali smo o čitavom nizu projekata koji se financiraju novcima EU-a. Impresioniran sam onim što sam vidio i čuo. Zadar je grad koji se kvalitetno razvija i brine o mladima. Vjerujem da će u budućnosti biti i još bolje", kazao je Jandroković koji je kao zanimljiv projekt izdvojio projekt izgradnje trafostanice i opskrbe električnom energijom nakon što zaživi poslovna zona i profunkcionira luka Gaženica. Radi se o projektu vrijednom oko 100 milijuna kuna.Jandrovković je komentirao nedavno potpisivanje koncesijskog ugovora na 20 godina za luku Gaženica s turskom korporacijom Zadar International Port Operations (ZIPO). "Riječ je o razvojnom projektu koji osigurava nove investicije, osigurava prodaju hrvatske robe na velikim brodovima, otvaranje novih radnih mjesta  A za Zadar i Zadarsku županiju znači i izvanrednu prometnu povezanost. Dakle, benefiti su ogromni i za Zadar i za cijelu državu. To je jedan od boljih projekata", ustvrdio je predsjednik Jandroković.

Zadarski župan Longin napomenuo je da takav ugovor sigurno još nije potpisan u Hrvatskoj. "Svaka koncesija ima svoju fiksnu i varijabilnu naknadu. Naša fiksna naknada je jako dobra, a varijabilnom dijelu od direktnih lučkih poslova dobivamo 12 posto. Od nedirektnih šest posto od bruto prihoda. Mi ćemo s ovim ugovorom kompletnu investiciju terminala vratiti za 20 godina", pojasnio je župan Longin.

Nema govora o prijevremenim izborima

Novinare je zanimalo i kada će u Saboru biti na redu rasprava o premijerovu godišnjem izvješću o stanju u društvu i radu Vlade te boji li se da će prosvjed u Vukovaru prerasti u prosvjed protiv Vlade i hoće li se održati prijevremeni izbori. "Ta je točka na dnevnom redu i najvjerojatnije ćemo o tome raspravljati početkom listopada. A što se tiče Vukovara, o tome smo govorili već više puta, a gradonačelnik Penava jasno je naznačio da se ne radi ni o kakvom prosvjedu protiv Vlade. Vrlo jasno je kazao kako smatra da je ova Vlada najbolja, da brine o Vukovaru, da je puno projekata vezanih uz Vukovar realizirano ili u fazi realizacije, Hrvatska vojska vratila se u Vukovar", ocijenio je. Dodao je da 77 zastupnika u Saboru podržava Vladu tako da nema govora o prijevremenim izborima.

Na pitanje kako komentira stanje u SDP-u i hoće li kao predsjednik Sabora biti arbitar ako dobije dvije obavijesti iz SDP-a o tome tko preuzima Klub zastupnika te stranke, Jandroković je rekao kako se u stanje u SDP-u neće miješati i držat će se procedure prema poslovniku Hrvatskoga sabora. "SDP svoje probleme mora riješiti u vlastitim redovima. Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da se dogovore za samo jednu informaciju", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!