18:34 / 15.04.2020.

Autor: Zrinka Grancarić/J.L./T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Jandroković za Dnevnik: Zaštita i sigurnost građana su prioritet

-

-

Foto: - / -

Zaštita i sigurnost građana su prioritet. O datumu izbora još se ne razmišlja, rekao je u razgovoru za Dnevnik HTV-a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Nakon četiri tjedna Sabor se vratio zasjedanju na Markovu trgu. Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti. Izjavio je među ostalim da još nijedna država nije našla recept za sprečavanje ulaska virusa u populaciju.

Beroš obrazložio zakon o COVID-19 i sanitarnim inspektorima
Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

A da su zaštita i sigurnost građana prioritet te da se o datumu izbora još ne razmišlja, u razgovoru za Dnevnik HTV-a otkrio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. S njim je razgovarala Zrinka Grancarić.

Kako pomiriti nužna ograničenja, a poštovati ustavna prava?

- Sabor je uspješno obranio svoju poziciju predstavničkog i zakonodavnog tijela i u tim okolnostima u potpunosti smo ispunili svoju dužnost, donijeli smo sve zakone koji se tiču rada nadležnih državnih institucija, poslali smo poruku potpore vladi i građanima da izdrže. Ovo je teška situacija, ali ona će proći, a mi iz nje moramo izići kao jače društvo, rekao je Jandroković.

Ono o čemu se vladajući i oporba ne slažu je kako bi se u Saboru trebale donositi odluke o mjerama, natpolovičnom većinom ili dvotrećinskom većinom?

-
Ustavni sud nije ničim dao do znanja da smo prekršili zakon ili Ustav. Da je, da Ustavni sud smatra da je bilo što nezakonito, on bi reagirao. Temelj djelovanja je čl. 16 koji predviđa da se određena prava i slobode mogu ograničiti i da ona moraju biti razmjerna izazovima koje država ima pred sobom. temeljem tog članka smo funkcionirali, držimo se zakona o sustavu civilne zaštite, zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Smatram da Sabor radi u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonom, ustvrdio je.

Pripremaju se izmjene Poslovnika rada Sabora, u tijeku su konzultacije o proporcionalnosti zastupljenosti klubova. Kako će to izgledati?

- U prvoj fazi postigli smo dogovor između stranačkih klubova da će svaki klub biti predstavljen s dva člana. Ne možemo raditi sa 151 zastupnikom, ali možemo s 40-ak. Vjerujemo da ćemo naći model po kojem će i male stranke imati svoje predstavnike, ali da oni koji su dobili veće povjerenje građana na adekvatan način budu predstavljeni u Saboru, objasnio je predsjednik Sabora.

Oporba je imala svoje prijedloge, SDP traži da ministri svakoga petka budu u Saboru, Most predlaže elektroničko glasovanje i online komunikaciju sudjelovanja u raspravama.

- Očito ćemo morati mijenjati načine funkcioniranja, bitno je prilagoditi sabor za rad elektroničkim putem. Članovi odbora izjašnjavaju se mailom o točkama dnevnog reda.O zahtjevu SDP-a ćemo razgovarati, više ne bi bilo aktualnog prijepodneva , nego bi jednom tjedno ministri odgovarali na pitanja zastupnika. To je velika promjena i mora se definirati Poslovnikom, poručio je.

Hoće li se saborski zastupnici solidarizirati s građanima u krizi, česte su primjedbe da je sabornica prazna, da nisu na svojim radnim mjestima?

-Trenutačno dolaze zastupnici kako određuju njihovi klubovi, čini mi se da je sabornica ponekad popunjenija nego kad nisu bile ovakve izvanredne okolnosti. Klubovi određuju zastupnike koji sudjeluju, i vjerujem da će veliki broj sudjelovati. Jedan dio zastupnika odrekao se dijela plaće za prošli mjesec, a vidjet ćemo kakvi će biti prijedlozi Vlade kada su u pitanju plaće dužnosnika. Plaće zastupnika će, ako bude trebalo, ići prema dolje, najavio je Jandroković.

Dolazi vrijeme za redovite parlamentarne izbore, kada bi se mogli održati?

- Na prvom mjestu je nastaviti na kvalitetan način borbu protiv COVID-19, zdravlje građana je apsolutni prioritet. Nismo razmišljali niti razgovarali o datumu izbora, najkasnije će biti u prosincu. Nije vrijeme za tu vrstu rasprave, najvažnije je osigurati živote i zdravlje naših građana, sigurnost građana i, nadam se, kroz set ekonomskih mjera Vlade osigurati opstojnost i vitalnost hrvatskog gospodarstva. O političkoj utakmici i izborima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme, poručio je na kraju razgovora za HRT predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!